Nibud signaleert forse koopkrachtdalingen

0

Uit nieuwe koopkrachtberekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat alle voorbeeldhuishoudens dit jaar moeten inleveren. Het gaat om tientallen euro’s minder in de portemonnee tot uitschieters van ruim 100 euro per maand.

Gemiddeld gaan we er dit jaar zo’n 40 euro per maand op achteruit. Ingezoomd variëren de dalingen van -0,5% tot -1,9%. In euro’s varieert het maandelijks van min 9 euro tot min 116 euro. Huishoudens die hun loon dit jaar niet zien stijgen, moeten volgens het Nibud echter rekening houden met een koopkrachtdaling die kan oplopen tot ruim 200 euro per maand.

Energieprijzen

De plotseling sterke stijging van de energieprijzen heeft een veel sterkere daling van de koopkracht gebracht dan het Nibud in september kon voorzien. De lagere belasting op de energie compenseert een deel en zit al in deze koopkrachtcijfers verwerkt. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: “We zien dat grote groepen huishoudens iedere maand tientallen euro’s minder te besteden hebben. Dat is des te nijpender voor de meer dan twee miljoen huishoudens die zich nu al suf budgetteren om alle rekeningen betaald te krijgen. Deze koopkrachtdaling maakt het voor hen nog veel lastiger.”

Kwetsbare huishoudens

Huishoudens met een laag inkomen kunnen van de gemeente een extra tegemoetkoming van 200 euro krijgen voor de energiekosten. Het Nibud adviseert gemeenten vaart te maken met deze compensatie. Tegelijkertijd raadt het Nibud huishoudens die moeilijk rondkomen aan om contact op te nemen met de gemeente om te kijken of zij in aanmerking kunnen komen. Arjan Vliegenthart: “Inkomensondersteuning is voor deze groepen nu echt een must. Het moet voor mensen veel makkelijker gemaakt worden om die te krijgen, zonder dat ze zich door een oerwoud van ingewikkelde regels voor diverse toeslagen en andere potjes hoeven te worstelen.”

Koopkrachtberekenaar

Bij de berekeningen is het Nibud uitgegaan van een inflatie van de 3% die DNB verwacht voor dit jaar. Ook is rekening gehouden met een stijging van de ziektekostenpremie. Verder gaat het Nibud uit van de brutoloonstijging van 2,4% die het CPB verwacht voor mensen in loondienst. Bij de voorbeeldberekeningen voor zelfstandigen is ervan uitgegaan dat zij geen pensioen opbouwen en hun tarieven met 2,4% verhogen. Daarnaast is het Nibud bij de berekeningen ervan uitgegaan dat alle toeslagen en inkomensondersteuning worden aangevraagd.

Het Nibud merkt op dat als gevolg van individuele verschillen de huishoudens zich nooit helemaal zullen herkennen in de geschetste voorbeelden en de Nibud Koopkrachtberekenaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.