Nibud: ‘Gepensioneerden straks in de knel’

0

Veel toekomstig gepensioneerden komen financieel in de knel te zitten. Het Nibud en PwC vinden dat zij advies op maat moeten krijgen over hun te verwachten uitgaven- en leefpatroon.

Gepensioneerden geven meer uit dan voorheen, terwijl hun inkomsten dalen. Dat zorgwekkende beeld schetsen de twee partijen in het rapport Bestedingen van ouderen. Het instituut vindt dat Nederlanders meer aan financiële langetermijnplanning moeten doen.

Het Nibud verwacht dat onder de huidige 65-minners straks een kwart te weinig pensioen heeft. Het instituut signaleert een aantal factoren waardoor het inkomen van toekomstig gepensioneerden lager wordt dan dat van de huidige generatie. Er zijn bijvoorbeeld meer zzp’ers (die over het algemeen weinig of geen pensioen opbouwen), meer flexibele dienstverbanden, meer scheidingen en minder aanvullende pensioenopbouw. En er zijn maar weinig mensen die zich over hun financiële toekomst bekommeren.

Nibud over de zorgkosten

Uit het rapport blijkt dat consumenten niet veel minder uitgeven na hun pensionering, zoals altijd werd gedacht. Een 70-jarige geeft 13% minder uit dan een 65-jarige, een 75-jarige 19% minder. Volgens het Nibud geven gepensioneerden meer uit aan zorgkosten dan 65-minners. Deze kosten zullen alleen maar toenemen.

Ook geven mensen naarmate ze ouder worden meer uit aan huishoudelijke hulp, stookkosten, contributies en abonnementen. Bij net gepensioneerden is een duidelijke stijging van de vrijetijdsuitgaven te zien, maar die nemen weer af als ze ouder worden. Bij een deel van de gepensioneerden nemen de woonlasten af, doordat het koophuis is afbetaald. Maar veel anderen blijven na hun pensioen zitten met hoge woonlasten, zoals huurders en bezitters van koopwoningen met een aflossingsvrije hypotheek of een nog niet afbetaalde hypotheek. Het is maar de vraag of zij zich dat realiseren.

Het Nibud en PwC vinden dat toekomstig gepensioneerden advies op maat moeten krijgen over hun te verwachten uitgaven- en leefpatroon. Ook moeten ze meer inzicht krijgen in de te verwachten inkomsten, waarbij ook het eventueel vermogen wordt meegenomen. De overheid moet maatwerk in pensioenuitkering mogelijk maken na een passend persoonlijk advies, zo beveelt het rapport aan. Ook zouden werkgevers hun werknemers moeten stimuleren om meer aan financiële planning te doen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.