Nibud: Alle inkomens hogere maximale hypotheek

0

In het adviesrapport Financieringslastnormen 2019 schrijft het Nibud dat er volgend jaar voor alle inkomens een stijging van de maximale hypotheek is, mits de verwachte loonstijging van 2,9% waarheid wordt.

Het adviesrapport is door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer aangeboden. Met het rapport adviseert het Nibud de Rijksoverheid over de financieringslastnormen voor hypothecaire financiering voor 2019. Deze normen vormen een onderdeel van de Regeling hypothecair krediet.

Het Nibud adviseert in het rapport onder andere om het tweede inkomen ook in 2019 voor 70 procent mee te laten tellen. Het verschil in besteedbaar inkomen tussen twee- en eenverdieners neemt al enkele jaren toe en zal naar verwachting van het Nibud de komende jaren nog verder oplopen. Vorig jaar telde het tweede inkomen voor het eerst voor 70 procent mee. Door afronding blijft deze factor volgend jaar hetzelfde.

Marginale verschillen

De ruimte die een huishouden heeft voor woonuitgaven wordt bepaald door het inkomen te verminderen met de overige kosten van levensonderhoud. Deze overige uitgaven moeten ook betaalbaar zijn na het afsluiten van een hypotheek. Door op deze manier vast te stellen wat een huishouden kan besteden aan wonen, kan een hypotheekverstrekker niet meer geld uitlenen dan voor een huishouden betaalbaar is. De verschillen met de normen van vorig jaar zijn marginaal. Huishoudens die in 2019 een loonstijging kunnen verwachten, kunnen door dat hogere inkomen wel een hogere hypotheek krijgen dan in 2018.

Individueel afwijken

Voor koper en hypotheekverstrekker blijft het volgens het Nibud wel belangrijk om goed naar de individuele situatie te kijken. Nibud: “In sommige gevallen kan er op verantwoorde wijze een hogere hypotheek verstrekt worden dan de tabellen aangeven. De ministeriële Regeling hypothecair krediet biedt daarvoor ruimte. Wanneer het gaat om een bestendige situatie, kan de hypotheekverstrekker ervoor kiezen om in individuele gevallen af te wijken van de leennormen, mits dit gemotiveerd en onderbouwd wordt. Meer verstrekken zou bijvoorbeeld kunnen als er sprake is van een onvoorwaardelijke inkomensstijging op korte termijn of als iemand door oversluiten zijn hypotheeklasten kan verlagen.”

Komende jaren

De gevolgen van het regeerakkoord van het kabinet Rutte III betekenen volgens het Nibud voor (aankomende) woningbezitters, dat voor de meeste inkomens de financieringslastpercentages in 2021 naar verwachting hoger zullen liggen dan in 2018. Nibud: “De aangekondigde lastenverlichting (lagere tarieven en hogere heffingskortingen) is hoger dan de verwachte prijsstijging van de overige uitgaven. Daardoor zal er in de toekomst, als de plannen worden doorgevoerd, in principe iets meer ruimte komen voor hypotheeklasten. Inkomens van rond de 40.000 euro kunnen de grootste stijging verwachten omdat daar de meeste lastenverlichting wordt verwacht. In de hypotheeknormen voor 2019 is rekening gehouden met maatregelen uit het Regeerakkoord die reeds zijn ingegaan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.