NIBC, ViiZ en Adfiz starten pilot inkomensverklaring ondernemers

0

De commissie Financiële Planning van Adfiz heeft zich aangesloten bij de pilot van rekenexpert ViiZ en geldverstrekker NIBC. Doel van de pilot is dat een adviseur bij een hypotheekaanvraag van ondernemers zelf een inkomensverklaring op mag stellen voor zijn klant.

Steeds meer geldverstrekkers eisen een inkomensverklaring van ondernemers bij de hypotheekaanvraag. Behalve dat het opstellen van een dergelijke verklaring door een hierin gespecialiseerd bureau extra kosten meebrengt voor de klant, ontvangt Adfiz vanuit de leden berichten dat de aanvraag van een inkomensverklaring bij een rekenbureau het aanvraagtraject vertraagt. Het is tevens een inperking van de ruimte om als adviseur een eigen visie mee te geven bij de berekening.

De pilot waarbij de adviseur zelf een inkomensverklaring op mag stellen voor de klant is deze week van start gegaan en duurt drie maanden. Na afloop van de pilot wordt deze geëvalueerd en volgt mogelijk een uitbreiding voor alle Adfiz-leden.

Eigen motivatie

Het enige dat ViiZ (Validatie instituut inkomensvaststelling Zelfstandigen) in deze pilot doet is de door de adviseur opgestelde inkomensverklaring controleren en valideren. Adfiz: “Het zelf opstellen van een inkomensverklaring heeft als voordeel dat je niet meer afhankelijk bent van een rekenbureau en meer ruimte hebt voor eigen motivatie. Bijvoorbeeld om aan te tonen waarom een ondernemer in afwijking van de gebruikelijke normen toch verantwoord een bepaalde hypotheek kan sluiten. Bovendien krijg je als adviseur door het doornemen van alle financiële stukken van je klant gelijk veel meer inzicht in de positie van je klant en kun je hem of haar hierdoor ook eenvoudig breder adviseren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.