NIBC en Stater: 25 jaar samenwerken

0

Samen met Stater wil NIBC de allerbeste zijn in het beheerproces. Dat vertellen Erwin Dreuning, CEO Stater en Michel Kant, Exco lid en verantwoordelijk voor Retail Banking bij NIBC Bank, terugblikkend op hun 25-jarige samenwerking.

Erwin Dreuning: “Wij zitten in een business waar de marges beperkt zijn, maar waar het wel gaat om de lange termijn relatie. En sinds ons bestaan, nu 25 jaar, hebben we een relatie met NIBC”

Ondanks dat de markt een kentering laat zien, zijn er volgens Dreuning (op foto links) en Kant (op foto rechts) voldoende kansen. “Veranderend consumentengedrag, veranderingen ten aanzien van wet- en regelgeving en vergaande digitalisering, geeft ons als Stater de kans nog beter het succes van onze klanten te faciliteren. Klanten, zoals NIBC kijken anders naar kosten, willen flexibiliteit in hun systemen en dat is waar wij als Stater onder andere aan kunnen bijdragen. Wij zijn een B2B serviceprovider voor hypotheken en zullen zelf geen hypotheken gaan aanbieden.”

Ook Kant ziet kansen. “Wij willen een top 5 speler worden en kiezen voor een hybride strategie, met eigen geld op de balans en externe investeerders voor de lange looptijden. Wij kunnen het intermediair de volle breedte aan hypotheekoplossingen bieden en daadwerkelijk de one-stop-shop zijn voor de adviseur. Moderne systeemoplossingen ondersteunen ons in het realiseren van deze ambities.”

Aandacht voor duurzaam

De mannen constateren vanzelfsprekend een toenemende aandacht voor duurzaamheid. Dreuning: “Het is een maatschappelijk thema en daarnaast kijken mensen hoe ze hun woning kunnen verduurzamen, mede onder invloed van de stijgende energieprijzen.”

“Ook bij NIBC zien we dat”, reageert Kant: “De vraag naar informatie over duurzaamheidsmaatregelen en de financiering hiervan neemt toe. Bij NIBC Direct en Lot zijn we hier al even mee bezig. Zo bieden we met Lot al sinds 2020 een onderscheidende groene propositie en helpen wij klanten met het financieren van energiebesparende maatregelen bij de start of tijdens de looptijd van de hypotheek. Aan de hand van directe communicatie en tooling informeren en activeren we alle klanten in onze portefeuille.”

Duurzaamheid ook in relaties

Als de mannen praten over duurzaam, gaat het niet alleen over duurzaamheid in de zin van je woning verder verduurzamen, maar gaat het ook nadrukkelijk om de onderlinge relatie. Dreuning: “Met onze meerderheidsaandeelhouder Infosys hebben we gekozen voor een ‘industry investment’. Een partij voor wie services in de financiële dienstverlening core business is. Wij zitten in een business waar de marges beperkt zijn, maar waar het wel gaat om de lange termijn relatie. En sinds ons bestaan, we bestaan dit jaar 25 jaar, hebben we een relatie met NIBC. En dat is niet voor niets.”

“Onze lange termijn doelstellingen sluiten aan op elkaar, we zijn altijd op zoek naar de win-win situatie en we passen ook qua cultuur goed bij elkaar. Zo kunnen we keihard werken, maar ook samen in de kroeg staan om plezier te maken”, vervolgt Dreuning.

Procesoptimalisatie

Kant vult aan: “Stater is voor ons heel belangrijk om ons businessmodel schaalbaar te krijgen. Zo hebben we een midoffice gebouwd, waarbij we samen aan het professionaliseren zijn. Als geldverstrekker is je onderscheiden op producten lastig, maar dit is wel mogelijk op service en proces. Samen met Stater hebben we onze dienstverlening voor het intermediair steeds verder geoptimaliseerd en een snel, voorspelbaar proces ingericht. Het snelle proces is één van de redenen waarom wij zowel met Lot als met NIBC Direct de Gouden Lotus hebben gewonnen.”

Michel Kant: “Als geldverstrekker is het lastig je te onderscheiden op producten, samen met Stater focussen wij dan ook op een optimaal proces voor consumenten en intermediairs”

Internationalisering

“De markt in Europa kruipt naar elkaar toe. Buitenlandse partijen hebben interesse in de Nederlandse markt en omgekeerd kijken Nederlandse partijen naar het buitenland. Internationalisering van onze dienstverlening is een strategische keuze. Door toenemende concurrentie in servicing moeten we blijven investeren en blijven groeien. Alleen zo ben je en blijf je een speler van betekenis. De strategie die wij hanteren is gebaseerd op het principe dat we niet willen concurreren met onze klanten. We willen onafhankelijk blijven opereren Alles wat wij doen als Stater is ervoor zorgen dat onze klanten succesvol kunnen zijn”, zegt Dreuning.

Ook ziet hij dat consumentbescherming door wet- en regelgeving verandert en dat op het Europese vaste land de wet- en regelgeving naar elkaar toegroeit. “Dat zal ook zeker invloed hebben op het speelveld. De markt zal dynamischer worden”, verwacht hij. Door het toenemend concurrentiegeweld in servicing moeten we investeren en blijven groeien. Alleen zo ben je en blijf je een speler van betekenis. De strategie die wij hanteren is beschikbaar voor al onze klanten. We willen onafhankelijk blijven opereren”, aldus Dreuning.

Proactief in plaats van reactief

Was het voorheen zo dat je na de aankoop van je huis misschien nog een keer naar de hypotheek omkeek, nu is dat veranderd. “Mede onder invloed van technologische veranderingen. De hypotheek is nu een proactief beheerd product”, zegt Dreuning. “Na het sluiten van de hypotheek krijg je de beheerfase. En wij merken dat die fase steeds belangrijker wordt”, zegt Kant. “Klanten verwachten ook tijdens de looptijd van de hypotheek een uitstekende dienstverlening. Daar focussen we ons nu dan ook op. Samen met Stater willen wij de allerbeste zijn in het beheerproces voor onze klanten.”

We maken elkaar beter

Dreuning en Kant zijn trots op de al 25 jaar bestaande samenwerking. “Wij zijn trots dat wij als Stater kunnen bijdragen aan het succes van Lot en NIBC Direct”, zegt Dreuning. Kant: “We zijn in 2022 door de 25 miljard gegaan en hebben 100.000 leningen uitstaan. Dat komt mede door onze goede samenwerking. Het is een partnership dat gewoon heel goed werkt. Zo versterken wij elkaar al 25 jaar”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.