NHG ziet woningmarkt in het slot vallen

0

De snel gestegen hypotheekrente beperkt de financieringsmogelijkheden van huizenkopers, waardoor de woningmarkt verder in het slot valt. “Door die krapte is het realiseren van woningbehoud nu nog belangrijker”, zegt Bjorn Jonkergouw, Manager Finance, Risk, Compliance en Business Support bij NHG.

Volgens NHG is sinds 2005 het aantal door particulieren gekochte woningen in het eerste kwartaal van een jaar nog nooit zo laag geweest als dit jaar, met uitzondering van de krediet- en schuldencrisis. “Bij NHG zagen we in het eerste kwartaal desondanks een stijging van het aantal garanties voor de aankoop van een woning van 39% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Vooral veroorzaakt door de hogere kostengrens van 405.000 euro (was 355.000 euro) en de lagere huizenprijzen.”

Kiezen voor zekerheid

Het marktaandeel van NHG nam in het eerste kwartaal toe tot 78,1%. NHG merkt daarbij op dat huizenkopers door de veranderende woningmarkt weer vaker kiezen voor de zekerheid van een vangnet voor kwijtschelding van restschuld. NHG: “De aflossingsvrije hypotheek met lagere maandlasten is veel minder aantrekkelijk geworden door de hogere hypotheekrente. Zo steeg het laagste 10-jaars rentetarief met NHG van 0,85% eind augustus 2021 tot 3,94% eind maart dit jaar. De gestegen rente heeft ook de financieringsmogelijkheden van potentiële kopers flink beperkt: om 405.000 euro te kunnen lenen is nu een inkomen van 81.500 euro nodig, waar dit in augustus 2021 nog 71.000 euro was; dit is een stijging van 16,4%.”

Woningbehoud

In het eerste kwartaal van 2023 konden 135 huishoudens met financiële problemen dankzij de inzet van maatwerk oplossingen in hun woning blijven. “We maken ons als NHG hard voor het behoud van de aangekochte woning, omdat mogelijke woonalternatieven na verkoop de consument vaak geen beter (financieel) perspectief bieden”, aldus Bjorn Jonkergouw. ”Kom je door scheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid in betaalproblemen, dan kijken we altijd samen met de geldverstrekker wat voor mogelijkheden er zijn om de hypotheek weer betaalbaar te maken en verkoop van de woning te voorkomen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.