NHG-woningen kunnen vergroeningsslag maken

0

Ongeveer 40% van de 1,2 miljoen woningen in Nederland die zijn gefinancierd met een NHG-garantie heeft momenteel nog een energielabel D of lager. Positief is dat NHG wel een aanzienlijke toename signaleert van het aantal klanten dat verduurzaming in een hypotheek met NHG meefinanciert.

Van de ruim 120.000 woningeigenaren die in 2021 een hypotheek met NHG afsloten (nieuw, oversluiten of verhogen), financierden ruim 26.000 van hen verduurzamingsmaatregelen mee. Van de consumenten die in 2021 een nieuwe hypotheek met NHG afsloten, maakte ruim 21% gebruik van de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Een forse stijging, want in 2018 lag dit nog maar op 8%.

Het zijn echter vooral de mensen die al een woning hebben en die bij verhogen of oversluiten van de hypotheek extra leenden voor verduurzaming en zo een vergroeningsslag hebben gemaakt. In 2021 maakte bijna 46% van hen hiervan gebruik tegenover 16% in 2018.

Weten hoe groen je huis is

Hoewel hij blij is met deze ontwikkeling is meer snelheid wel gewenst, zegt Stephan van Paridon van het NHG-team Duurzaamheid. “Die snelheid is nodig vanuit de afspraken in het Klimaatakkoord, en vooral belangrijk voor bezitters van slecht geïsoleerde woningen die nu veel geld kwijt zijn aan energielasten. We zien graag dat mensen die een woning hebben met een energielabel D of lager altijd energiebesparende maatregelen meenemen als zij de hypotheek gaan oversluiten of verhogen. Daarnaast is het belangrijk dat mensen die een woning gaan kopen weten in hoeverre deze verduurzaamd is. De invoering van het verplichte energielabel in 2021 is een goede stap om kopers hiervan bewust te maken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.