NHG vraagt aandacht voor de lange termijn

0

NHG heeft waardering voor maatregelen die het kabinet neemt om de toegang tot de woningmarkt te verbeteren, zoals het terugbrengen van de overdrachtsbelasting voor starters en het naar voren halen van investeringen voor het bouwen van nieuwe woningen, maar mist wel de structurele oplossingen.

NHG pleit voor meer ruimte voor financiering van alternatieve woonvormen, transformatie van (kantoor)panden tot woningen, of het bevorderen van doorstroom op de woningmarkt door bijvoorbeeld buitenstedelijke bouw. Ook is NHG voorstander van regelgeving die ruimte biedt aan innovatie en verdergaand maatwerk bij woonfinanciering voor starters en mensen met flexibele arbeidsrelaties. Door bijvoorbeeld het netto besteedbaar inkomen van consumenten of het perspectief op de arbeidsmarkt mee te laten wegen bij inkomensbepaling. Ook in economisch onzekere tijden.

Het geeft lucht

In een eerste reactie op de Prinsjesdag-plannen zegt NHG: “Goede maatregelen die op korte termijn iets meer lucht kunnen geven aan een knellende woningmarkt. En hoewel het een stap in de goede richting is dat het Kabinet aankondigt met een plan te komen voor de problematiek van specifieke groepen, is dit nog geen structurele oplossing. Daarom zien wij graag dat het debat over de toekomst van de woningmarkt de richting opgaat van meer concrete en structurele oplossingen die bijdragen aan een toegankelijke woningmarkt. Want dat is hard nodig.”

Woningbehoud in crisistijd

Daarbij is men er bij NHG van bewust dat de toegankelijkheid van de woningmarkt niet de enige uitdaging is in de aankomende periode. “Ook eigenwoningbezitters gaan een economisch onzekere tijd tegemoet. Wij zoeken daarom altijd naar manieren om consumenten bij betalingsproblemen te ondersteunen en om woningbehoud mogelijk te maken, en als dat niet lukt dan bieden wij consumenten een vangnet. Nu en in de toekomst.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.