NHG Voorwaarden en Normen 2022

0

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) staat vanaf 1 januari 2022 onder meer toe om een desktoptaxatie toe te passen bij: afkoop erfpacht, verbouwing, energiebesparende voorzieningen en/of energiebespaarbudget. Een aantal NHG Voorwaarden en Normen 2022 uitgelicht.

Sinds 1 juli 2021 staat NHG naast de fysieke taxatie de desktoptaxatie toe bij hypotheken tot maximaal 90% LTV. Vanaf 1 januari 2022 staat NHG ook toe om een desktoptaxatie toe te passen bij afkoop erfpacht, verbouwing, energiebesparende voorzieningen en/of energiebespaarbudget. De marktwaarde voor uitvoering van de aanpassingen blijft daarbij wel leidend. Voor kwaliteitsverbeteringen wordt geen verbouwingsspecificatie opgevraagd bij een desktoptaxatie.  Om toch te controleren dat het om woning gebonden verbeteringen gaat wordt er een depot aangehouden. De consument kan de gelden dan vrij besteden binnen het gestelde doel. Een aanpassing in de hypotheek kan hiermee eenvoudiger en voordeliger worden gerealiseerd.

Echtscheidingsdocumenten

Als er een echtscheiding heeft plaatsgevonden vraagt NHG in alle gevallen standaard 3 documenten op, ongeacht wanneer de scheiding plaatsvond. Consumenten hebben deze documenten echter vaak niet meer en daarom gaat NHG dit proces vanaf volgend jaar verbeteren. Wanneer een echtscheiding langer dan 12 jaar geleden heeft plaatsgevonden, is ook een recent afschrift uit de burgerlijke stand samen met de meest recente belastingaangifte voldoende om te bepalen of er mogelijk nog sprake is van alimentatieplicht. De echtscheidingsbeschikking en het convenant hoeven voor deze klanten niet langer te worden aangeleverd.

Vervallen hypotheekrenteaftrek (HRA) in beheer

Per 1 Juli 2021 wordt er bij het bepalen van de financieringslast rekening gehouden met het vervallen van de hypotheekrenteaftrek binnen 10 jaar. Dit is volgens NHG voor klanten in beheer niet in lijn met het beheerbeleid dat een scope van 3 jaar hanteert. Bij het bepalen van de financieringslast in beheer wordt daarom per 1 januari 2022 rekening gehouden met vervallen van de hypotheekrenteaftrek (HRA) binnen 3 jaar.

Behoud leningvorm bij vervallen HRA in beheer

Per 1 januari 2022 mag ook in een beheersituatie bij het vervallen van de hypotheekrenteaftrek op een aflossingsvrij leningdeel gedurende de looptijd van een leningdeel, deze ongewijzigd worden voortgezet. Zo wordt een klant niet verplicht om de lening aan te passen naar een lening met een andere aflosvorm. De wijziging is volgens NHG een logisch vervolg op de aanpassing van artikel B2 lid 3 sinds 1 juli 2021.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.