NHG V&N 2020: De antwoorden op uw vragen

0

Vakexpert en trainer Rob Bär gaf onlangs een webinar waarin hij de belangrijkste wijzigingen van de NHG Voorwaarden & Normen in 2020 doornam. Naar aanleiding van deze HBC Break kwamen veel vragen binnen van kijkers. Een aantal van die vragen, én de antwoorden, willen wij u niet onthouden.

Het webinar op dinsdag 19 november bracht de hypotheekadviseur in ruim een half uur volledig op de hoogte van de NHG-mogelijkheden per 1 januari 2020, die niet mogen ontbreken in het hypotheekadvies. Webinar gemist of nog eens terugzien? Bekijk het webinar hier terug

Het was de tweede keer dat NHG samen met de Hypotheek Business Club (HBC) een webinar organiseerde waarin de nieuwe Voorwaarden & Normen werden toegelicht.

Vragen en antwoorden

Vraag 1
Stel: huidige hypotheek à 250.000 euro met NHG en woning waarde à 350.000 euro. Dan is in 2020 deze hypotheek dus wel over te sluiten naar een nieuwe hypotheek met NHG?

Antwoord
Als de klant al NHG heeft op zijn woning, dan blijft het mogelijk om over te sluiten naar NHG, ongeacht de waarde van de woning. Er is dan wel een leningbeperking ter hoogte van de kostengrens.

Vraag 2
U noemde bij problemen, dat NHG kan helpen middels een budget coach.  Zijn deze coaches van NHG of huurt u deze in?

Antwoord
NHG vergoedt het gebruik van budgetcoaches aan de geldverstrekkers indien nodig. Wij hebben deze budgetcoaches niet zelf in dienst. Wanneer het nodig is dat NHG zelf hierin actie onderneemt, dan zal NHG de budgetcoach rechtstreeks inhuren.

Vraag 3
Ik begrijp dat er geen inkomensgegevens overlegd hoeven te worden bij oversluiten van NHG naar NHG. Wat moet wel in dossier zitten?

Antwoord
Wanneer er “zuiver” overgesloten wordt van NHG naar NHG, dan hoeft er van NHG geen inkomenstoets en/of onderpandstoets gedaan te worden. Minimaal verplicht zijn ID bewijzen en de huidige schuldrest. We spreken van zuiver oversluiten wanneer alleen de huidige hoofdsom met NHG, de aflossingskosten en de financieringskosten in de nieuwe hoofdsom verwerkt zijn. Let op: de geldverstrekker kan aanvullende stukken opvragen of een toetsing verplichten.

Vraag 4
Stel; er is een oversluiting naar een lagere NHG lening. Is dit gratis?

Antwoord
Er hoeft alleen borgtochtprovisie afgedragen te worden over de te verhogen hoofdsom. Dus als de huidige lening met NHG € 200.000 is en na oversluiten is de lening € 180.000, is er geen borgtocht verschuldigd. Houdt er wel rekening mee dat het gaat om de netto hoofdsom, dus na aftrek van bijvoorbeeld de opgebouwde waarde in een gekoppelde polis.

Vraag 5
Dus uitkoop bij relatiebeëindiging kan vanaf 2020 met NHG-beheertoets, als de hypotheek door de uitkoop verhoogd dient te worden?

Antwoord
Ja dat klopt. Wanneer een klant bij ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid zijn partner moet uitkopen, dan mag de uitkoop ook op beheercriteria getoetst worden.

Vraag 6
Is de woningwaarde relevant bij oversluiten van niet-NHG naar NHG?

Antwoord
De waarde van de woning is in deze situatie relevant. Dus in de situatie dat een klant op dit moment geen NHG heeft en de waarde van de woning is boven de € 310.000, dan is het oversluiten van de hypotheek naar NHG niet langer mogelijk. Dit is ongeacht de uiteindelijke schuldrest.

Vraag 7
Wat is de stand van zaken met de Arbeidsmarktscan? Kan dit definitief per 19-12 aangeboden worden aan klanten? En welke kosten zijn hier evt. mee gemoeid?

Antwoord
De Arbeidsmarktscan (AMS) kan vanaf 19 december aangeboden worden middels een renteaanbod. Hier kan alleen gebruik van gemaakt worden wanneer het bindende aanbod na 1 januari 2020 uitgebracht wordt. Het aanvragen van de AMS kan gedaan worden via www.arbeidsmarktkansen.nl.

Na invoeren van alle benodigde gegevens krijgt u een voorlopige score. Wanneer deze score boven de 70 punten is, dan wordt na betaling van € 110,- een gecertificeerde PDF beschikbaar gesteld, welke 6 maanden geldig is. Wanneer de score onder de 70 punten is, dan is het niet mogelijk om te betalen.

Vraag 8
Kan in 2020 wel een hypotheek zonder NHG worden overgesloten naar NHG indien er sprake is van een verbouwing?

Antwoord
Ja, maar ook hier is de waarde van de woning beperkend. Dus als de waarde van de woning na verbouwing boven de kostengrens komt, dan is financiering met NHG niet mogelijk.

Vraag 9
In het webinar wordt gesproken over de lening 1-op-1 oversluiten zonder toets op inkomen en/of onderpand. Kunt u dit toelichten?

Antwoord
Wanneer er “zuiver” overgesloten wordt van NHG naar NHG, dan hoeft er van NHG geen inkomenstoets en/of onderpandstoets gedaan te worden. Minimaal verplicht zijn ID bewijzen en de huidige schuldrest.

We spreken van zuiver oversluiten wanneer alleen de huidige hoofdsom met NHG, de aflossingskosten en de financieringskosten in de nieuwe hoofdsom verwerkt zijn. Let op: de geldverstrekker kan aanvullende stukken opvragen of een toetsing verplichten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.