NHG vindt 1% een goede prijs voor het risico

0

Arjen Gielen wil niet jojoën met de NHG-premie door deze te verhogen in slechte tijden en te verlagen als het beter gaat. De huidige premie van 1% maakt de NHG betaalbaar en is een goede prijs voor het risico dat de bank en NHG van de woningeigenaar overneemt, zei hij gisteren in het radioprogramma BNR Zakendoen.

De directeur van het Waarborgfonds Eigen Woningen wil dat de NHG-premie stabieler is dan in de periode hiervoor. In de crisisjaren ging de premie omhoog van 0,55% naar de huidige 1%. “Jaarlijks een klein beetje omhoog of omlaag misschien, maar niet meer zo’n grote stap als we tijdens de crisis hebben moeten zetten. Dat is het dak repareren terwijl het regent.” Gielen wil vooralsnog dus gewoon vasthouden aan die 1% en legt daarmee de oproep vanuit de politiek, De Hypotheekshop en de Vereniging Eigen Huis naast zich neer. Die vinden het garantievermogen van de NHG voldoende de premie van 1% te verlagen.

Een goede prijs voor het risico

Die roep klinkt eigenlijk elk jaar, zegt Gielen, zeker in aanloop naar de vaststelling van de premie en de kostengrens van het daaropvolgende jaar. “De premie is nu al drie jaar 1% en ik vind dat de NHG daarmee heel betaalbaar is. Voor het risico dat de bank en wij als NHG lopen is het ook een goede prijs. Het is uiteindelijk gewoon een verzekering waarmee de huiseigenaar een risico afdekt. Als er over vier jaar weer een enorme dip komt, dan wil ik voldoende geld in kas hebben.” Gielen wijst er ook nog eens op dat het uiteindelijk wel de belastingbetaler is die garant staat in het geval er dan een tekort blijkt te zijn.”

Kostengrens omhoog

Over de vaststelling van de premie en de kostengrens voor 2019 is Gielen op dit moment nog in gesprek met het ministerie. Volgende maand verwacht hij hierover meer te kunnen zeggen. Hij geeft wel aan te verwachten dat die kostengrens volgend jaar omhoog zal gaan van 265.000 naar circa 285.000 euro. Volgende maand weten we dus of de minister van Binnenlandse Zaken meegaat in het betoog van Gielen en de NHG-premie volgend jaar rond de 1% blijft.

Nieuwe methodiek

NHG hanteert als uitgangspunt dat een lening met NHG mogelijk moet zijn voor woningen tot aan maximaal de gemiddelde koopsom in Nederland, die gefinancierd worden tot maximaal de wettelijk bepaalde LTV. In het geval een consument energiebesparende voorzieningen wil treffen, geldt een andere wettelijk bepaalde LTV dan als daar géén sprake van is. In het verleden ging de investering voor energiebesparende voorzieningen ten koste van de maximale koopsom. In de huidige methodiek is de extra ruimte voor EBV daarom bovenop de maximale koopsom geplaatst. Voor de gemiddelde koopsom worden de cijfers van de maanden juni, juli en augustus van het jaar daarvoor gehanteerd en afgerond naar 5.000-tallen. Het is dus nog even wachten op de cijfers die het Kadaster voor de maand augustus afgeeft.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.