NHG verwacht snel meer betalingsproblemen

0

Eerder deze maand gaf HDN aan dat het effect van de startersmaatregelen in januari nog niet zichtbaar was in het aantal hypotheekaanvragen. Uit de kwartaalcijfers van NHG blijkt nu dat die piek er eerder al was: “Starters op de woningmarkt hebben massaal hun transportdatum vanaf 1 januari 2021 gezet.”

Doordat starters hun transportdatum hebben opgeschoven, ligt het aantal NHG-garanties in het laatste kwartaal van 2020 een stuk lager (-14,8% t.o.v. 2019) dan in de kwartalen daarvoor. Een groot aandeel van de hypotheken met NHG wordt afgesloten door starters. Het aantal NHG-garanties voor woningverbetering – bijvoorbeeld voor verduurzaming – komt de laatste maanden van 2020 37,5% hoger uit ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2019.

Het verschil tussen de afname van het aantal garanties en de toename in woningen gekocht door particulieren, wordt volgens NHG veroorzaakt door een combinatie van factoren. “Met name door een lager aandeel verkochte woningen binnen de kostengrens én het feit dat jongeren die zelf in het huis gaan wonen (een voorwaarde voor NHG) vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting betalen. In het eerste kwartaal van 2021 verwachten we het tegenovergestelde effect.”

Verliesdeclaraties

Door de aanhoudende stijging van de huizenprijzen ontving NHG in het afgelopen kwartaal ruim 75% minder verliesdeclaraties van geldverstrekkers dan in het vierde kwartaal van 2019. Door het hoge prijsniveau is de verkoopopbrengst van een woning meestal voldoende om de hypotheekschuld te kunnen afbetalen.

Schrap zetten voor betalingsproblemen

NHG voorziet op korte termijn een dreigende toename van het aantal mensen met betalingsproblemen, omdat steunmaatregelen aflopen en instrumenten zoals de WoonLastenFaciliteit (WLF) en betaalpauzes vooral tijdelijk helpen. NHG-bestuurder Arjen Gielen: “Wij gaan de komende maanden samen met de markt door met het neerzetten van extra oplossingen die tot woningbehoud leiden en die mensen helpen die door corona onnodig belemmerd worden in de toegang tot een hypotheek of die in de betalingsproblemen komen.”

Hiervoor kan NHG terugvallen op een vorstelijk garantievermogen van 1,53 miljard euro. In 2020 is het garantievermogen met 90 miljoen euro toegenomen. Enerzijds door een toename van het aantal nieuwe garanties waar borgtochtprovisie-inkomsten uit voortkomen en anderzijds door het zeer beperkt aantal verliesdeclaraties in combinatie met een laag gemiddeld uitgekeerd verliesbedrag.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.