NHG versterkt opnieuw garantievermogen

0

Vorig jaar is van het totaal aan nieuwe hypotheekproductie onder de NHG kostengrens, ongeveer 70% afgesloten met NHG. Het garantievermogen van NHG neemt in 2019 opnieuw fors toe tot 1.437 miljoen euro (2018: 1.274 miljoen), blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag.

De impact van de huidige coronacrisis heeft een potentieel grote invloed op huishoudens met een eigen woning. Volgens NHG lijkt op de woningmarkt tot op heden nog geen sprake te zijn van stagnatie in het aantal transacties of van dalende woningprijzen, het aantal garanties ligt momenteel op het niveau van vorig jaar en ook de dalende trend van het aantal ontvangen verliesdeclaraties zet zich tot op heden voort. “In de toekomst kijken is in deze situatie extra gecompliceerd door grote fundamentele onzekerheden. We onderzoeken doorlopend op welke manier de woningeigenaar (tijdelijke) ondersteuning nodig heeft als gevolg van de coronacrisis, om daarop te kunnen anticiperen met aangepaste of nieuwe maatregelen.”

De beleggingsportefeuille van NHG bestaat voor het grootste deel uit staats(gegarandeerde) obligaties uit de eurozone met een AAA of AA-rating en daarnaast uit bedrijfsobligaties met minimaal een A- rating. Op dit moment heeft NHG een bedrag van 72 miljoen euro aan liquide middelen beschikbaar. Verder wordt in 2020 en 2021 borgtochtprovisie voor nieuwe garanties ontvangen die direct aangewend kan worden voor het uitkeren van mogelijke verliezen, voordat tot verkoop van obligaties moet worden overgegaan.

Nieuwe garanties

Er zijn in 2019 120.445 nieuwe garanties bijgeschreven, dat is ruim 8 % hoger dan in 2018. Deze toename deed zich vooral voor in Almere (+9%), waar in eerdere jaren juist een behoorlijke afname was te zien. Ook gemeenten buiten de Randstad laten mooie groeicijfers zien, zoals Eindhoven (+9 %), Enschede (+14 %) en Apeldoorn (+21 %). In Den Haag (-6%), Rotterdam (-1 %) en Amsterdam (-2%) was juist sprake van een afname. Hier stonden minder woningen onder de NHG kostengrens te koop.

Van het totaal aantal nieuwe garanties hadden er 88.940 betrekking op hypotheekgaranties voor de financiering bij aankoop van een woning geregistreerd (2018: 88.552). Daarnaast zijn 31.505 overige garanties geregistreerd (2018: 22.894), zoals garanties bij verbetering van de individuele consumentsituatie, voor kwaliteitsverbetering, bij energiebesparende maatregelen en in geval van restschuldfinanciering. Het totaal gegarandeerde bedrag van alle verstrekte leningen met NHG komt in 2019 uit op 22,6 miljard euro (2018: 19,9 miljard).

In het jaarverslag valt eveneens te lezen dat het gemiddelde hypotheekrentevoordeel dat geldverstrekkers bieden voor een NHG-lening met de maximale loan-to-value (LTV), per eind 2019 0,45% bedroeg en daarmee in lijn met 2018 ligt.

Verduurzamen

Sinds de tweede helft van 2019 ziet NHG een stijging van het aantal huishoudens dat een woningverbetering financierde met NHG, zoals het herstel van achterstallig onderhoud en het treffen van energiebesparende voorzieningen.

Verliesdeclaraties

Naast de reguliere werkzaamheden startte NHG samen met geldverstrekkers een pilot om vaker woningbehoud te realiseren bij relatiebeëindiging. Hierdoor is bij 740 consumenten de verkoop van de woning voorkomen. Dit kan NHG bereiken door de geldverstrekker toestemming te geven om voor het te verwachten uitkoopbedrag de lening tegen beheercriteria te verhogen.

Het aantal verliesdeclaraties daalde in 2019 met 62% ten opzichte van 2018. Er deden 384 huishoudens een beroep op NHG vanwege een onvermijdelijke verkoop van hun woning met verlies. In 2018 waren dat er nog 1.006 en in 2014, het zwaarste jaar van de vorige crisis waren het er 4.799. NHG honoreerde 93,8% van de verliesdeclaraties geheel of gedeeltelijk. In 2019 bedroeg het gemiddeld uitgekeerde verliesbedrag 14.756 euro (2018: 18.008).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.