NHG: ‘Verdiepende vragen bij toetsing inkomen zelfstandigen’

0

De NHG heeft in overleg met rekenexperts, geldverstrekkers, NVB en Verbond van Verzekeraars verdiepende vragen toegevoegd aan de procedure voor toetsing van het inkomen van zelfstandigen. Met als doel dat een verantwoorde financiering mogelijk blijft in de coronacrisis. Het toetskader blijft verder ongewijzigd.

NHG: “Wij zijn er om kwetsbare groepen toegang tot de hypotheekmarkt te bieden, ook in deze crisistijd. De effecten van de coronacrisis zullen voor sommige ondernemers impact hebben op hun financiële situatie en in sommige gevallen ook op de hypotheekaanvraag. Gelukkig zijn er ook ondernemers voor wie de coronacrisis minder zware gevolgen heeft, zelfs binnen de getroffen branches.”

Maatwerk

Door maatwerk te bieden bij de Inkomensverklaring ondernemer, wil de NHG voorkomen dat ondernemers die in de getroffen branches werkzaam zijn per definitie geen toegang krijgen tot de hypotheekmarkt. “Dit betekent dat we niet per branche, maar per aanvraag beoordelen wat verantwoord is. Bovendien willen we juist in deze bijzondere omstandigheden in een vroeg stadium duidelijkheid aan hen verstrekken over financieringsmogelijkheden.”

Aanpassingen

Aan alle ondernemers wordt bij de aanvraag van een Inkomensverklaring door de rekenexpert de volgende extra vraag gesteld: Wordt jouw onderneming financieel getroffen door de coronacrisis? Als het antwoord nee is, moet hij vragen aan: ‘beargumenteer op welke gronden de coronacrisis geen gevolgen heeft voor uw onderneming’.

Verdiepende vragen

Als het antwoord ja is, moet de rekenexpert vijf verdiepende vragen stellen:

  1. Op welke wijze wordt de ondernemer getroffen door de Coronacrisis?
  2. Op welke wijze is de ondernemer van plan om hiermee om te gaan?
  3. Hoe zal dat financieel uitpakken?
  4. Is er overheidssteun aangevraagd en wat is de inhoud en status hiervan?
  5. Heeft de ondernemer nog reserves om (verdere) tegenslagen op te vangen?

Bestendig inkomen

NHG: “Afhankelijk van de antwoorden is het aan de rekenexpert om te bepalen of aanvullende informatie nodig is, zoals bijvoorbeeld een liquiditeitsbegroting. De rekenexpert beoordeelt daarna zelfstandig of gegeven de huidige omstandigheden sprake is van een bestendig inkomen. Wij volgen ook hierin het oordeel van de rekenexperts.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.