NHG tegen verhoging kostengrens als oplossing

0

Door de hoge huizenprijzen en het lage werkloosheidspercentage ontving NHG ook in het tweede kwartaal een laag aantal verliesdeclaraties. NHG verwacht wel dat de aangekondigde beëindiging van de corona gerelateerde steunmaatregelen op en binnen sectoren een verschillend effect zal hebben.

Zeer beperkt woningaanbod onder de NHG-kostengrens

Binnen de sector is steun voor klanten die als gevolg van de beëindiging van de steunmaatregelen alsnog in problemen (dreigen te) komen, onder andere geregeld via het gezamenlijke plan ‘Krachten bundelen voor hypotheekklanten’. NHG: “De beëindiging van de steunmaatregelen zal op sectoren een verschillend effect hebben. Hiermee zullen mensen wisselen van werk, in en tussen verschillende sectoren. Dit zorgt voor uitdagingen bij bepaalde groepen, want niet iedereen zal hierbij snel genoeg weer aan de slag kunnen. Dankzij actieve monitoring en de samenwerking via het plan kan de sector snel klaarstaan als het nodig is, om te zorgen dat deze mensen op een verantwoorde en zorgeloze wijze kunnen (blijven) wonen.”

Stabilisatie NHG-garanties

De sterk gestegen huizenprijzen zorgen voor een zeer beperkt aanbod van woningen onder de NHG-kostengrens. Het aantal NHG-garanties voor de aankoop van een woning in Q2 2021 is mede daardoor 10% lager dan in diezelfde periode in 2020. Met de lage rente en positieve macro economische cijfers blijft de vraag naar woningen voorlopig hoog, zo verwacht NHG. Hierdoor zullen naar verwachting de woningprijzen blijven stijgen en het aanbod van woningen binnen de NHG-kostengrens schaars blijven.

Geen verhoging kostengrens

Toch ziet Bjorn Jonkergouw, manager finance, risk and compliance bij NHG, het verhogen van de kostengrens niet als oplossing. “Daarmee zouden we in deze oververhitte woningmarkt olie op het vuur gooien. Sinds 2021 volgen we de woningprijsontwikkeling bewust met wat vertraging. De kostengrens ontwikkelt zich daardoor gelijkmatig en draagt hierdoor bij aan een stabielere woningmarkt. Bovendien is het verhogen van de kostengrens geen oplossing voor het tekort aan woningen. De oplossing daarvoor ligt in het creëren van extra woningen.”

Klaar voor de toekomst

In de eerste zes maanden van 2021 is het NHG-garantievermogen toegenomen tot 1,57 miljard euro. Dit is ontstaan door een toename van het aantal nieuwe garanties waar borgtochtprovisie-inkomsten uit voortkomen en door een zeer beperkt aantal verliesdeclaraties in combinatie met een laag gemiddeld uitgekeerd verliesbedrag.

Sinds de oprichting zijn al ruim twee miljoen huishoudens via NHG aan een passende hypotheek geholpen en is voor ruim een miljard euro aan verliezen opgevangen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.