NHG stimuleert gebruik brondata in nieuwe voorwaarden

0

De Voorwaarden en Normen van NHG worden per 1 juli 2021 op een aantal punten aangepast. Zo worden desktoptaxaties toestaan als onderbouwing van de marktwaarde en moet een extra ‘checklist brondata’ het gebruik van brondata in de hypotheekketen verder stimuleren.

Desktoptaxatie is een taxatievorm waarbij de taxateur een modelwaarde beoordeeld, evalueert en goedkeurt (EBA 210). NHG zal desktoptaxaties toestaan tot maximaal 90% LTV. Bij het melden van de hypotheek dient wel aangegeven te worden dat de marktwaarde is bepaald aan de hand van een desktoptaxatie. Het dient als alternatief voor de zuiver modelmatige taxaties die op grond van de EU-richtlijn niet meer zijn toegestaan vanaf 1 juli. Op dit moment is NHG nog volop in gesprek met overheid, toezichthouders, geldverstrekkers en de taxatiebranche over de exacte invulling van het hybride model.

Aflopende hypotheekrenteaftrek

Vanaf 2031 vervalt voor de eerste klanten de hypotheekrenteaftrek door het bereiken van de 30-jaarstermijn.  Per 1 januari 2021 kan dit impact hebben op de eerste klanten met een lening die niet volledig is afgelost aan het einde van de looptijd, wanneer deze binnen 10 jaar van dit moment een nieuwe financiering aangaan. Wanneer dit het geval is, dan dient het vervallen van de aftrek meegenomen te worden in de maximale financieringslast. In deze specifieke situatie wordt het onder NHG toegestaan om bij het aangaan van de lening aflossingsvrij in box 3 af te sluiten.

Toestaan gebruik brondata

NHG staat straks, door de ervaring met een aantal pilots met verschillende geldverstrekkers, het gebruik van brondata toe in de Voorwaarden & Normen 2021-2. Hiervoor komt er een ‘checklist brondata’ aanvullend op de huidige ‘checklist documenten’. In de V&N beschrijft NHG straks waar de brondata aan dient te voldoen. Hierbij is het uitgangspunt om zoveel mogelijk ruimte bij de geldverstrekker te laten, zodat een geldverstrekker zelf kan bepalen met welke consumentendata-leverancier(s) zij wil samenwerken.

Bekijk hier alle voorgenomen wijzigingen. Op 23 april verwacht NHG de definitieve Voorwaarden en Normen 2021-2 te kunnen publiceren.

Desktop taxatie als reactie op Europese Leidraad 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.