NHG-seniorennorm van kracht

0

De eerder aangekondigde ruimere NHG-acceptatiecriteria voor senioren zijn vanaf vandaag van kracht. Geldverstrekkers kunnen aanvragen van consumenten die al AOW ontvangen of over maximaal 10 jaar de AOW-leeftijd bereiken, nu toetsen op basis van de werkelijke lasten, in plaats van de gangbare financieringsnormen.

Na de aankondiging in april ontving de NHG-organisatie ruim 200 reacties van geïnteresseerde senioren. De afgelopen maanden heeft NHG, in nauwe samenwerking met geldverstrekkers en na gesprekken met NIBUD en AFM, alle benodigde stappen gezet om tot implementatie te kunnen overgaan. Bij SNS Bank, BLG Wonen, RegioBank en Triodos kunnen senioren direct vanaf vandaag gebruik maken van de ruimere acceptatiecriteria. De overige geldverstrekkers volgen de komende weken.

Lagere lasten

Door de nieuwe manier van toetsen en de garantiestelling van NHG wordt de leencapaciteit van senioren met een verhuiswens volgens NHG op een verantwoorde manier verhoogd. “We zien geregeld dat ouderen willen verhuizen, maar door aangescherpte financieringsnormen geen nieuwe hypotheek krijgen. Opmerkelijk als je je realiseert dat in veel gevallen de nieuwe hypotheeklasten lager uitvallen dan de hypotheeklasten van hun bestaande woonsituatie. Dat heeft te maken met de vastgelegde methode waarop geldverstrekkers de maximale hypotheek berekenen”, verklaart Arjen Gielen, algemeen directeur van NHG. “Door het introduceren van deze nieuwe toetsingsvorm, helpen we senioren hun verhuiswens te realiseren en bevorderen we de doorstroming op de huizenmarkt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.