NHG-portefeuille in rap tempo groener

0

In Q1 2022 financierde bijna 30% van de consumenten verduurzaming mee in een NHG-hypotheek. Het percentage consumenten dat verduurzaming meeneemt in de financiering voor woningverbetering is zelfs gestegen van 36,8% in 2021 naar 55,5% in 2022, blijkt uit de nieuwe kwartaalrapportage van NHG.

De stijgende energieprijzen raakt woningeigenaren hard in de portemonnee en vormen samen met overheidssubsidies voor isolatie en zonnepanelen een stimulans om te verduurzamen, verklaart NHG de toename. “De ondanks de stijging nog altijd relatief lage hypotheekrente maakt het voor bestaande woningeigenaren nog steeds aantrekkelijk om de hypotheek over te sluiten of te verhogen en daarbij verduurzaming mee te financieren.”

Woningen onder de kostengrens van NHG hebben vaker een slecht energielabel. Dit betreffen vooral woningen gebouwd vóór 1970. NHG kijkt naar mogelijkheden om consumenten met een woningen met energielabels D, E, F of G te helpen hun woning te verduurzamen en daarmee de betaalbaarheid te vergroten.

Weinig verliesdeclaraties

In Q1 2022 zorgden de hoge huizenprijzen en het lage werkloosheidspercentage wederom voor een laag aantal verliesdeclaraties en weinig restschulden. Door de hoge woningprijzen, veelal boven de NHG-kostengrens, noteerde NHG ook minder garanties voor de aankoop van een woning.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.