NHG-klant laat prijsvechter links liggen

0

Hoewel bij NHG-hypotheken de acceptatieregels van de Nationale Hypotheek Garantie gelden en daarmee voor de aanvrager goed te vergelijken zijn, kiest maar 35% voor het scherpste renteaanbod. De overige 65% van de aanvragen komt binnen bij de aanbieders die een hogere rente hanteren.

Het is een van de zaken die De Hypotheekshop tegenkwam toen het de aanvragen uit het eerste kwartaal van dit jaar, voor een hypotheek met NHG en een rentelooptijd van 20 jaar onderzocht. Deze tariefklasse is volgens de adviesketen al jaren de keuze van ongeveer één op de vijf aanvragers. Conclusie van de adviesketen: Als de acceptatieregels bij alle aanbieders dezelfde zijn, dan zou je mogen verwachten dat de scherpste geldverstrekker ook de meeste hypotheekaanvragen ontvangt. Maar hoewel het verband tussen renteniveau en aantal aanvragen inderdaad sterk blijkt, krijgen sommige financiers steevast meer aanvragen binnen dan je op grond van hun rentepercentage zou verwachten.”

Verder onderzoek wijst uit dat de aanbieders die ondanks een wat hogere rente toch veel aanvragen ontvangen, volgens het Kadaster bijna allemaal tot de top 10 grootste geldverstrekkers behoren. Voor de consument bekende merken die al langer actief zijn op de hypotheekmarkt.

Afwijkende voorwaarden

Ook blijkt al snel dat ondanks dat de NHG-regels in principe gelijk zijn aan elkaar, er op andere vlakken toch verschillen zijn te onderscheiden. De Hypotheekshop zag bijvoorbeeld dat sommige aanbieders op bepaalde onderdelen (bijvoorbeeld het toetsinkomen) strenger zijn dan de NHG en dat het productaanbod ook niet overal gelijk is. Verder komt het verschillen in de hypotheekvoorwaarden tegen, bijvoorbeeld bij de verhuisregeling, de rente bij passeren en het boetevrij aflossen. Doorslaggevend voor de keuze blijkt ook de dienstverlening bij de aanvraag én het beheer tijdens de looptijd.

Maximale prijs

Voorwaarden en dienstverlening hebben wel een maximale prijs. “Uitgaande van de hypotheekaanvragen in de eerste vier maanden van dit jaar werd ongeveer 35% ingediend bij de scherpste geldverstrekkers (tot +0,05% van de laagste). Circa 65% kwam echter terecht bij aanbieders die een wat hogere rente hanteren. Daaruit blijkt dat een renteverschil van 0,10% tot 0,20% voor de meeste consumenten acceptabel is. De geldverstrekkers met de meest gunstige verhouding tussen rentepercentage en aantal aanvragen, kenden gemiddeld een 0,15% tot 0,17% hogere rente dan de scherpste aanbieder.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.