NHG Inkomensverklaring Ondernemer

1

De Inkomensverklaring Ondernemer vervangt de Inkomensverklaring voor zzp’ers. Sinds juli 2018 was gebruik van deze verklaring al optioneel mogelijk, maar vanaf 1 januari 2019 wordt het gebruik ervan verplicht voor hypotheekaanvragen met NHG.

Met de Inkomensverklaring Ondernemer van NHG kunnen alle ondernemers die langer dan twaalf maanden actief zijn een hypotheek met NHG afsluiten. Voorheen moesten ondernemers ten minste drie jaar actief zijn. Daarnaast is het proces voor ondernemer en hypotheekadviseur sneller en eenvoudiger gemaakt en neemt de Inkomensverklaring Ondernemer risico’s weg bij de geldverstrekker, vanwege de garantiestelling vanuit NHG.

Voor ondernemers die 12 tot 36 maanden actief zijn, is gebruik van de Inkomensverklaring Ondernemers verplicht om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG. Is een ondernemer langer dan 36 maanden actief dan kan er tot 1 januari 2019 nog gekozen worden uit de Inkomensverklaring of IB-aangiftes van de afgelopen drie kalenderjaren. Vanaf 1 januari 2019 is in alle gevallen een Inkomensverklaring Ondernemer verplicht. Bekijk hier bij welke geldverstrekkers het mogelijk is om een hypotheek aan te vragen op grond van de NHG Inkomensverklaring ZZP 1-3 jaar actief.

Verdiencapaciteit

De bepaling van het inkomen van de Inkomensverklaring Ondernemer, is gebaseerd op de verdiencapaciteit. Daarbij maakt het niet uit met welke contractvorm iemand zijn inkomen verdient. Na bepaling van het inkomen wordt het normale hypotheektraject gevolgd. Voor het opstellen van de Inkomensverklaring Ondernemer heeft NGH drie partijen geselecteerd:  Raadhuys Tax Legal Accounting te Den Haag, Pentrax advies te Nijmegen en Overviewz te Barneveld.

Criteria toetsinkomen

Het toetsinkomen wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit dienstbetrekking en zelfstandig ondernemerschap. Inkomsten uit sociale uitkeringen worden buiten beschouwing gelaten. Verder mag de ondernemer maximaal een kalenderjaar geen inkomen hebben gehad. Het gemiddelde wordt in dat geval nog steeds over drie jaar berekend. Is er in het laatste jaar minder verdiend dan het gemiddelde inkomen, dan geldt het laatste jaar. Tot slot wordt gekeken naar het lopende boekjaar. Het actuele inkomen moet minstens in lijn zijn met het gemiddelde.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.