NHG in gesprek over uniforme corona-vragenlijst

0

Onlangs publiceerde NHG in samenwerking met de markt een uniforme corona-vragenlijst voor hypotheekaanvragen om het adviestraject zo eenvoudig en uniform mogelijk te houden. De eerste partijen zijn de uniforme corona-vragenlijst al gaan gebruiken.

NHG: “De wereld, waaronder ook de financiële sector, heeft zich snel moeten aanpassen aan de gevolgen die het coronavirus teweeg brengt. De AFM vraagt geldverstrekkers om bij hypotheekaanvragen rekening te houden met de gevolgen van de coronacrisis. Hoe ze daar invulling aan geven, is aan de aanbieders zelf.”

Verwarring

Volgens de NHG zijn er hierdoor verschillende werkwijzen in omloop en dat leidt tot verwarring bij hypotheekadviseurs en consumenten. “Adviseurs geven de voorkeur aan één vragenlijst voor alle hypotheken. Samen met onze ketenpartners zijn we in gesprek gegaan om adviseurs en consumenten daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen. Het proces om tot deze uniformiteit te komen is echter niet eenvoudig, omdat de visie en het bijbehorende beleid niet altijd hetzelfde zijn. Omdat iedereen streeft naar de beste oplossing voor markt en consument, zijn we hierover met elkaar in gesprek gegaan. De eerste partijen zijn de uniforme corona-vragenlijst die eruit voortgekomen is gaan gebruiken en we hopen natuurlijk dat er meer volgen.”

Toegang behouden

De vragen richten zich op de bestendigheid van het inkomen en de betaalbaarheid van de hypotheeklasten voor de consument. De vragenlijst biedt klant en adviseur extra ruimte om aan te geven waarom een aanvraag verantwoord is. “Daarmee willen we samen met partners voorkomen dat consumenten die in getroffen branches werkzaam zijn per definitie geen toegang krijgen tot de hypotheekmarkt”, aldus NHG.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.