NHG-grens stijgt volgend jaar naar 435.000 euro

0

De NHG-grens voor hypotheekleningen wordt per 1 januari 2024 verhoogd naar 435.000, een stijging van 30.000 euro.

“Hoewel de impact van NHG verder reikt, kan een woning alleen met NHG gefinancierd worden als deze onder de NHG-grens valt. Ruim 40% van alle koopwoningen in Nederland hebben een hypotheek met NHG. Zowel de borgtochtprovisie – het eenmalige bedrag dat iemand voor een hypotheek met NHG betaalt – als de NHG-grens worden jaarlijks opnieuw bepaald via een vastgestelde methodiek, gebaseerd op de gemiddelde woningwaarde. Hiervan is het doel enerzijds stabiliteit op de woningmarkt creëren en anderzijds zorgen dat mensen toegang behouden tot een hypotheek met NHG. In september was de gemiddelde koopsom van een bestaande woning 422.000 euro.

Provisie blijft 0,6%

Voor mensen die de woning willen verduurzamen is extra leenruimte beschikbaar. Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de NHG-grens in 2024 461.100 euro. De borgtochtprovisie blijft onveranderd: 0,6% van het totale hypotheekbedrag.

Bescherming

Carla Muters (foto), voorzitter Raad van Bestuur: “Kopers kiezen voor NHG vanwege de bescherming tegen financiële risico’s en omdat ze vaak een lagere hypotheekrente betalen. Wij zijn er voor mensen als zij te maken krijgen met relatiebeëindiging, arbeidsongeschiktheid of andere problemen. Ook bieden we hulp bij het financieren van verduurzaming en zorgen we dat meer mensen toegang krijgen tot een eigen woning. Het is belangrijk dat NHG toegankelijk is voor de doelgroep, zodat mensen een woning kunnen financieren met de bescherming van NHG. Daarom zijn we blij dat de NHG-grens in 2024 omhoog gaat.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.