NHG geeft sneller duidelijkheid na relatiebreuk

0

Om consumenten sneller uitsluitsel te kunnen geven of woningbehoud of kwijtschelding mogelijk is, gaat NHG de komende maanden in co-creatie met geldverstrekkers werken aan data gedreven procesverbeteringen. De focus ligt in eerste instantie op het event ‘relatiebeëindiging’.

Een belangrijk onderdeel van de NHG borgstelling is de mogelijkheid tot kwijtschelding van de restschuld als de woning met verlies verkocht moet worden door een verandering in persoonlijke omstandigheden, zoals het beëindigen van een relatie of het overlijden van de partner. Op het moment dat de consument bij zijn adviseur of geldverstrekker aangeeft dat zich (binnenkort) een dergelijk event voordoet of heeft plaatsgevonden, moet straks direct duidelijk zijn of woningbehoud of kwijtschelding mogelijk is. In het vierde kwartaal van dit jaar verwacht NHG met minimaal één geldverstrekker deze procesverbetering middels een pilot te testen.

Data uitwisseling

Als bij een relatiebeëindiging woningbehoud met behoud van de NHG borgstelling gewenst is voor een van beide partners, dan zal door data-uitwisseling tussen de geldverstrekker en NHG straks direct een klantdossier worden bijgewerkt. Zo kan per ‘eventstap’  snel uitsluitsel worden gegeven. Samengevat doet NHG deze data-uitwisseling op twee niveaus:

Risicodata:
Om woningbehoud te beoordelen vindt er een herbeoordeling plaats van het kredietrisico op de categorieën ‘financieel huishouden’, ‘onderpand’ en ‘hypotheek’. Kan de achterblijvende partner de NHG lening in de nieuwe situatie betalen? Bij een positieve uitkomst is woningbehoud mogelijk en kan aan de vertrekkende partner ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid worden verleend.

Checklistdata:
De meer kwalitatieve criteria zijn vertaald in enkele relevante stappen Denk hierbij o.a. aan criteria met betrekking tot volledige medewerking: stel dat woningbehoud niet mogelijk is en de consumenten in aanmerking willen komen voor kwijtschelding van het verlies bij verkoop woning, dan zijn ook de beoordelingscriteria van belang die gaan over volledige medewerking: meewerken aan een zo hoog mogelijke woningopbrengst en een zo goed mogelijke terugbetaling van de lening.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.