NHG en vijf marktpartijen stoppen met pilot ‘Duurhuur’

0

De pilot ‘Duurhuur’ van NHG, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING en Vereniging Eigen Huis stopt per 22 september 2023.

Sinds de start in januari 2022 is er onvoldoende gebruik gemaakt van deze nieuwe pilot. Een positief effect volgens de initiatiefnemers is dat veel huurders die naar aanleiding van de pilot informeerden naar woningfinanciering binnen de normale leennormen toch geholpen konden worden.

Te veel huur

Duurhuur richtte zich op huurders die al jarenlang veel meer huur betaalden dan wat zij volgens de kaders aan hypotheeklasten zouden mogen dragen. Met de betaalde huur als uitgangspunt was het mogelijk om – onder aanvullende voorwaarden – extra te lenen zodat een koopwoning alsnog binnen bereik lag. Sinds de start van de pilot zijn de woonlasten voor een eigen woning echter flink gestegen. De woonlasten van huurders en kopers zijn hierdoor dichterbij elkaar gekomen. Vanwege de veranderde marktomstandigheden zijn de kosten voor een koopwoning omhooggegaan en kan de beoogde extra leenruimte niet langer op een verantwoorde manier worden gerealiseerd. De meerwaarde van de pilot is daardoor sterk afgenomen. Er zijn uiteindelijk in totaal zeven hypotheken mee afgesloten.

Positief effect

Carla Muters (foto), voorzitter Raad van Bestuur NHG: “We vinden het jammer dat de pilot ‘Duurhuur’ niet het effect heeft gehad zoals we met elkaar voor ogen hadden. Dat enkele honderden huurders zich vanwege deze pilot realiseerden dat ze toch een woning kunnen financieren, is natuurlijk wel een mooi resultaat. Dit onderstreept nog eens hoe belangrijk het is dat duurhuurders de weg naar de hypotheekadviseur weten te vinden.”

Drempels weghalen

NHG en de marktpartijen werken vaker samen om innovatieve hypotheekproducten te ontwikkelen. Doel is om zo veel mogelijk drempels weg te halen die consumenten ervaren bij het krijgen van verantwoorde woningfinanciering. “De woningmarkt is continu in beweging en we staan voor grote uitdagingen. Pilots zijn belangrijk om nieuwe oplossingen te testen. Samen met onze partners blijven we dan ook oplossingen zoeken voor de uitdagingen op de woningmarkt”, aldus Muters.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.