NHG biedt garantie, maar creëert onbedoeld gedrag

0

Nederland is een land van regels. Daar vinden we vaak wat van, vooral als we een bekeuring krijgen of een btw-aangifte iets te laat indienen. Diezelfde regels helpen ons echter ook om ons land zeer welvarend te maken, met een bevolking die tot de gelukkigste ter wereld behoort. Niet ondanks de regels, maar ook vooral dankzij die regels. Regels helpen ons om de juiste dingen te doen of te laten.

Een belangrijke regel hebben we in 2018 overboord gegooid: de verplichting om bij een NHG-garantie een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Je kunt natuurlijk beargumenteren dat goede adviseurs (en daar zijn er velen van) bij een hypotheekadvies sowieso het risico van overlijden bespreken. Ja, dat is zeker het geval. Toch zijn er aanzienlijk minder ORV’s afgesloten na het afschaffen van deze verplichting. Kosten lijken hier zwaarder te wegen dan het risico. Dat lijkt mij geen goede ontwikkeling.

Verstandige keuzes

De overeenkomst met ons pensioenstelsel is zichtbaar: honderdduizenden ZZP’ers met matig betaalde beroepen als post- en maaltijdbezorgers bouwen geen pensioen op. Vrijheid blijheid? Nee, we hebben op financieel gebied behoefte aan regels die stimuleren tot het maken van verstandige keuzes door consumenten. Dus voor pensioensparen, en ook voor het afdekken van risico’s zoals overlijden.

We kennen allen de grote versoberingen in ons sociale zekerheidsstelsel. Maar ziet u dat consumenten daardoor massaal een appeltje voor de dorst opbouwen? Helaas niet. Gedragspsychologen wijzen ons op de belemmeringen van de consument om de juiste (lange termijn) keuzes te maken rond hun financiën. Het leidt onder meer tot het steeds minder afdekken van risico’s die een grote impact kunnen hebben als het zich voordoet. Overlijden is zo’n voorbeeld waar duizenden huishoudens in Nederland dagelijks de gevolgen van ervaren.

Het zou plezierig zijn als beleidsmakers meer rekening houden met de grote groep huishoudens, die simpelweg de korte termijn bestedingsruimte laten voorgaan boven de belangen van datzelfde huishouden op langere termijn. Zo kan het goed opgeleide onafhankelijke advieskanaal in Nederland zijn advieswerk iets makkelijker verrichten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Armand Baas Becking

Armand Baas Becking is directeur Intermediair bij coöperatie Dela.