NHG biedt coronavangnet bij achterstanden

0

NHG heeft de Woonlastenfaciliteit (WLF) van stal gehaald. Hiermee krijgt iedereen met een NHG-hypotheek die de hypotheeklasten vanwege de coronacrisis niet kan dragen, ruimte om de betalingsachterstand langer dan drie maanden op te laten lopen tot maximaal 9% van het hypotheekbedrag.

Geldverstrekkers kunnen de WLF-regeling namens NHG aanbieden. Als een klant uitstel van betaling wordt verleend of wanneer sprake is van een betalingsachterstand, dan staat NHG via de Woonlastenfaciliteit borg voor een bedrag tot maximaal 9% van de oorspronkelijke hypotheeksom. Bijvoorbeeld: als de klant een hypotheekschuld heeft van 200.000 euro, dan staat NHG borg voor een achterstand van maximaal 18.000 euro.

Kredietcrisis

NHG ontwikkelde de Woonlastenfaciliteit tijdens de kredietcrisis. Vanwege de coronacrisis zijn de voorwaarden die toen werden gesteld versoepeld. Zo geeft NHG de geldverstrekkers toestemming om de WLF gedurende maximaal drie maanden toetsingsvrij toe te passen. Als actuele ontwikkelingen dit vereisen kan deze periode met drie maanden worden verlengd. Willen de geldverstrekker en de consument langer gebruik maken van de WLF (tot maximaal de huidige 9%) dan moet de klant naar draagkracht betalen.

Verantwoorde oplossing

Dankzij deze mogelijkheid kunnen geldverstrekkers woningeigenaren oplossingen aanbieden met behoud van het vangnet dat NHG biedt. Toekenning en terugbetaling van de achterstand vindt plaats op basis van afspraken tussen geldverstrekker en de consument. Arjen Gielen, bestuurder NHG: “Het is aan de geldverstrekker om met de consument te bekijken hoeveel ruimte wenselijk en verantwoord is. Daarmee zorgen we er samen voor dat we ruimte en daarmee rust bieden, maar wel op een verantwoorde manier.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.