NHG accepteert Calcasa Desktop Taxatie

0

NHG accepteert per 1 juli naast de fysieke taxatie ook de Calcasa Desktop Taxatie. Het is nog niet mogelijk om kwaliteitsverbetering, energiebesparende voorzieningen of het energiebespaarbudget mee te financieren op basis van een Desktop Taxatie. NHG streeft ernaar dat dit per 1 januari 2022 wel mogelijk is.

NHG had eerder al aangekondigd hybride taxaties te zullen toestaan als onderbouwing van de marktwaarde. Het is niet nodig om in de Calcasa Desktop Taxatie mee te geven of het voor een hypotheek met NHG betreft. Standaard wordt op iedere taxatie aangegeven of de taxatie wel of niet geschikt is voor NHG op basis van business rules. Calcasa biedt dit product overigens aan met de mogelijkheid om als geldverstrekker zelf ook business rules toe te voegen met betrekking tot de betrouwbaarheidseisen en de toepassing. NHG: “Iedere geldverstrekker kan hier zijn eigen beleid op voeren. Controleer dus goed of en onder welke voorwaarden een door NHG geaccepteerd desktoptaxatie-product door de geldverstrekker van jouw keuze wordt geaccepteerd.”

De Desktop Taxatie

Als reactie op de Europese Leidraad die per 1 juli alleen modelmatig taxeren niet meer toestaat, kondigde Calcasa in maart samen met pilotpartners ING en de Taxatheek de Desktop Taxatie aan. Met deze nieuwe vorm van taxeren blijft een modelmatige taxatie onder de 90% van de schuld-marktwaardeverhouding als basis mogelijk. Calcasa directeur Tijs Pellemans: “De pilot die we met ING en de Taxatheek hebben gedaan heeft uitgewezen dat de deelnemende taxateurs graag met de Desktop Taxatie werken én dat het product volledig voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving. Het is mooi om te zien dat NHG na een uitgebreide review de kwaliteit van de Calcasa Desktop Taxatie onderschrijft”.

De Desktop Taxatie zit tussen een modelmatige en fysieke taxatie in en combineert de specialistische kennis van de taxateur met de kracht van objectieve data. De waarde van een woning wordt op afstand bepaald. Dit is mogelijk omdat de desktop taxateur bij het taxeren van de woning wordt ondersteund door het geautomatiseerde waarderingsmodel en de woningmarktinformatie van Calcasa. Het Calcasa model berekent de waarde, de desktop taxateur evalueert en beoordeelt dit waardevoorstel.

Verschillende geldverstrekkers

De Desktop Taxatie wordt door verschillende hypotheekverstrekkers geaccepteerd. Vanaf 1 juli kunnen consumenten en hypotheekadviseurs bij Calcasa een Desktop Taxatie aanvragen. Het rapport kan vervolgens worden ingediend bij de hypotheekverstrekkers die de Desktop Taxatie als taxatievorm accepteren.

Desktop taxatie als reactie op Europese Leidraad 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.