Negen deelnemers pilot Arbeidsmarktscan

0

NHG start eind dit jaar de pilot met de Arbeidsmarktscan. De pilot start met negen geldverstrekkers, maar ook andere geldverstrekkers kunnen zich nog aanmelden. De Arbeidsmarktscan geeft mensen met een flexibel inkomen meer mogelijkheden om een hypotheek met NHG af te sluiten.

Eind juni schreef minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Tweede Kamer dat starters met een flexibel inkomen meer mogelijkheden krijgen om een hypotheek met NHG af te sluiten. Voor consumenten met een flexibele arbeidsovereenkomst bestaan op dit moment drie mogelijkheden om een hypotheek te krijgen met elk hun eigen criteria en uitkomsten. NHG: “​De uitdaging die nu wordt onderkend is dat de huidige drie instrumenten, om het inkomen te bepalen voor een consument met een flexibel dienstverband onderling, niet op elkaar zijn afgestemd​.”

In de Kamerbrief schreef de minister dat NHG dit najaar met een aantal kredietverstrekkers een experiment start om onder andere de zogeheten Arbeidsmarktscan in de praktijk te testen. De geldverstrekkers die definitief deelnemen aan de pilot (nu gepland voor eind 2019) zijn: ABN Amro, Florius, Obvion, Aegon, ASR, ING Bank, Munt, Rabobank en Volksbank.

De Arbeidsmarktscan

Om overkreditering te voorkomen moet bij het bepalen van de leenruimte voldoende zicht zijn op de bestendigheid van het inkomen. Hiervoor wordt doorgaans gekeken naar het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar. Voor flexwerkers en mensen die net in loondienst zijn en nog geen intentieverklaring hebben, kan dit een knelpunt zijn. De Arbeidsmarktscan biedt hiervoor een oplossing. Het geeft weer wat de kansen van de consument zijn om snel een nieuwe baan in hetzelfde vakgebied te vinden, wat de verwachte zoektermijn in maanden zal zijn en wat de bijbehorende verdiencapaciteit is​.

Marcel Sippekamp, Sr. Productmanager bij NHG: “De Arbeidsmarktscan is beschikbaar voor alle flexwerkers, maar wordt op dit moment slechts door enkele geldverstrekkers voor leningen zonder NHG aangeboden. Doel van de pilot is dat er voor alle mensen met een flexibel inkomen een nieuwe maatstaf komt waarvan ook ZZP’ers en freelancers profiteren.”

Meer kredietverstrekkers

Voor uitzendwerkers biedt de Perspectiefverklaring hiervoor al langer een oplossing. Deze oplossing wordt inmiddels al door 18 geldverstrekkers geaccepteerd. De eerste initiatiefnemers voor het werken met de arbeidsmarktscan waren Florius, Obvion en CMIS (Hypotheekshop en Huis & Hypotheek). Naast deze partijen zijn inmiddels nog zeven geldverstrekkers en HDN aangehaakt. Samen wordt er in co-creatie gewerkt aan een breed gedragen marktinitiatief. De pilot staat ook open voor andere geldverstrekkers die belangstelling hebben.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.