Negatieve spiraal woningmarkt doorbroken

0

Het vertrouwen op de woningmarkt is in mei het sterkst gestegen sinds het begin van de metingen in april 2004. De komende maanden worden er meer huizen verkocht. Dat verwacht de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van haar Eigen Huis Marktindicator.

De indicator steeg met 6 punten naar een stand van 63. Volgens de VEH is daarmee sprake van een trendbreuk. Ten opzichte van de neutraalwaarde van 100 is de situatie op de woningmarkt nog altijd moeizaam, maar de negatieve spiraal is hiermee doorbroken, aldus de vereniging. De stijging van het vertrouwen wijst er volgens de onderzoekers op dat het aantal kooptransacties in de komende periode zal toenemen.

Consumenten zijn vooral minder negatief gestemd omdat de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek voorlopig is verdwenen, aldus de VEH. Ook is het kopen van een woning voor veel huurders aantrekkelijk geworden vanwege de soms forse huurverhogingen die voor de sociale huursector worden doorgevoerd.

 ‘’De samenleving, de economie én de woningmarkt hebben een enorme veerkracht. Crises worden altijd weer te boven gekomen. Van het kabinet Rutte II heeft de woningmarkt weinig heil te verwachten. Maar gelukkig heeft de woningmarkt voldoende veerkracht om er ook ondanks het kabinetsbeleid bovenop te komen. Zij het niet met hulp van het kabinetsbeleid, dan wel ondanks dat beleid. In het geval van de woningmarkt heeft die veerkracht onder meer te maken met het feit dat mensen, linksom of rechtsom, toch moeten wonen”, zegt
VEH-directeur Rob Mulder.

Mulder: ‘’Op een gegeven moment willen jongeren het ouderlijk huis verlaten, willen gezinnetjes weg van het tweekamerappartement, en willen ouderen een gelijkvloerse woning betrekken. Om maar wat te noemen. Door de crisis zijn veel van deze woonwensen onvervuld gebleven, maar op enig moment nemen mensen toch de stap. Daarbij komt dat het aantal huishoudens in Nederland tot 2025 nog met zo’n 50.000 per jaar toeneemt, veel sneller dan het aantal huizen.”

De onderliggende trend is er volgens VEH dus één van een zich herpakkende woningmarkt. ‘’Dit wordt bevestigd door een onmiskenbare opleving van het consumentenvertrouwen in de woningmarkt, zoals blijkend uit de Eigen Huis Marktindicator. Wanneer de woningmarkt zich herstelt, weet niemand. Maar het is een kwestie van tijd, gezien de vele onvervulde woonwensen…” 

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.