‘Negatieve spaarrente voor kleinere spaarder steeds dichterbij’

0

De vier grootste banken in Nederland verlagen de komende tijd allemaal het spaarsaldo voor negatieve spaarrente. Voorheen lag deze grens bij ABN Amro, ING, Rabobank en De Volksbank nog op 1 tot 2,5 miljoen. Dit wordt volgend jaar 250.000 tot 500.000 euro. Vanaf dit saldo betaal je 0,5% negatieve rente over je spaargeld. Bij ING Bank is de lagere grens al per 1 oktober van dit jaar ingegaan.

De nieuwe grenzen voor negatieve spaarrentes zijn nog steeds grote bedragen, maar negatieve rente lijkt voor de ‘gewone spaarder’ steeds dichterbij te komen. Drie van de vier banken willen dan ook geen beloftes doen dat kleinere spaarders volgend jaar geen negatieve rente gaan betalen.

Geen toezeggingen

Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl: “ING Bank en Rabobank doen net als vorig jaar geen toezeggingen. De Volksbank, waaronder SNS, ASN Bank en RegioBank vallen, deed voor 2020 nog wel de belofte dat spaarders tot 100.000 euro geen negatieve rente kregen en tot 25.000 euro zelfs een positieve rente behielden. Voor 2021 doet de bank deze keiharde toezeggingen niet. “Wel proberen we zo lang mogelijk rente te bieden voor particuliere klanten bij een spaarsaldo tot 25.000 euro op een spaarrekening”, zegt een woordvoerder. ABN Amro geeft aan dat de toezegging van 2020 ook geldt voor 2021. Klanten van de bank mogen er dus vanuit dat ze ook volgend jaar over een saldo tot 100.000 euro geen negatieve rente betalen.”

Stapsgewijs

Toch hoeven spaarders met slechts enkele duizenden euro’s op de spaarrekening zich nog geen zorgen te maken over negatieve rente, verwacht Bulthuis:  “Banken die de negatieve rentes verder doorvoeren, doen dit door de grens van negatieve spaarrente stapsgewijs te verlagen. En het is een lange weg van 250.000 of 500.000 euro tot bedragen van bijvoorbeeld 50.000 euro. Bovendien willen banken mensen zolang mogelijk blijven stimuleren om toch te sparen voor een financiële buffer.”

Overheid

Wel ziet Bulthuis hier een rol weggelegd voor de overheid. “Vorig jaar pleitten wij er al voor dat de overheid kleinere spaarsaldo’s veilig stelt. De minister van Financiën moet dan negatieve spaarrente voor  spaargeld tot een bepaald bedrag verbieden. Als grens kan bijvoorbeeld 100.000 euro (de grens van het depositogarantiestelsel) aangehouden worden, of het bedrag dat volgens het Nibud echt nodig is om achter de hand te houden.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.