Negatieve rente kost ruim 100 miljard euro

0

Spaarders verliezen wereldwijd ruim 100 miljard euro per jaar doordat de rente op spaarrekeningen lager is dan de inflatie. Dat stelt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) op basis van berekeningen die in opdracht van de krant zijn uitgevoerd.

Volgens de krant is inmiddels in 23 landen sprake van een negatieve rente. Dat is een situatie waarbij de vergoeding op een spaarrekening lager is dan de gemiddelde stijging van het prijspeil. Dat betekent dat de koopkracht van een bedrag na een jaar op een spaarrekening inclusief rente lager is dan op de dag dat het geld werd weggezet.

De krant baseert de wereldwijde schatting op basis van berekeningen voor Duitsland. Daaruit blijkt dat Duitse spaarders jaarlijks ruim 10 miljard euro verliezen door negatieve rente. Hoewel de omstandigheden per land verschillen is de raming voor de wereldwijde schade volgens de krant ”aan de conservatieve kant”.

De lage rente op spaarrekeningen is het gevolg van de zeer lage rentes die centrale banken wereldwijd hanteren. Zo verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) het belangrijkste rentetarief in de eurozone deze maand naar het historisch lage niveau van 0,5 procent. In Groot-Brittannië betalen banken al jarenlang een vergelijkbaar tarief voor leningen bij de centrale bank. In de Verenigde Staten ligt die rente zelfs op ongeveer 0 procent.  

De lage rente van de centrale banken is bedoeld om de kwakkelende economie vooruit te helpen. Als banken de lage rente van de centrale bank doorberekenen aan hun klanten wordt het goedkoper om geld te lenen, wat de bestedingen van consumenten en de investeringen van bedrijven kan stimuleren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.