‘Neem fiscale oudedagrekening op in pensioenakkoord’

0

De Telegraaf kopte deze week over een pensioenakkoord tussen VNO-NCW en de FNV. In een reactie ontkennen de onderhandelingspartners dat er een akkoord over een nieuw pensioenstelsel is. Sjaak Zonneveld, directeur van BrightPensioen, heeft een suggestie voor de onderhandelingstafel: de fiscale oudedagrekening.

Zonneveld is tegenstander van de verplichtstelling voor zzp’ers, die is opgenomen in het ‘uitgelekte’ concept pensioenakkoord. Volgens hem is er vrijwel geen zelfstandige te vinden die een verplichtstelling wil. “Wat zij wel willen – en zelf ook al doen – is een individueel pensioenpotje opbouwen. Er zijn inmiddels al een paar partijen waar ze dat naar volle tevredenheid doen. Maar maak het ze net zo makkelijk als voor werknemers.”

Fiscale oudedagrekening

Zonneveld heeft hiervoor een concreet plan bedacht: de fiscale ouderdagrekening. “Ieder kwartaal mag je 10% van de netto winst fiscaal vriendelijk op een ‘oudedagrekening’ storten. Dat kan automatisch via de aangifte omzetbelasting. Die optie staat standaard ‘aan’, maar de zzp’ er kan kiezen voor ‘opt-out’. De ondernemer wordt direct (fiscaal) beloond voor zijn spaarzame gedrag in plaats van pas achteraf en hij hoeft zelf geen ingewikkelde berekeningen te maken.”

Terug in de tijd

Met het via de Telegraaf uitgelekte concept pensioenakkoord wordt volgens Zonneveld de klok teruggedraaid. “Iedereen verplicht naar de pensioenfondsen.” VNO-NCW ziet dat anders. “Wij zijn met de FNV in SER-verband in gesprek over de vernieuwing van het pensioen en een toekomstbestendig pensioenstelsel, inclusief persoonlijke elementen. Dit gaat niet uit van ‘oude oplossingen’ waarvoor geen draagvlak was, zoals gesuggereerd werd in de krant.”

Ook de FNV en de andere vakcentrales ontkennen met klem dat sprake is van een pensioenakkoord. De FNV zet in op een tijdig pensioen waarbij de AOW-leeftijd bevroren wordt op 66 jaar. Ook moet het mogelijk zijn om eerder te kunnen stoppen met werken, met name voor mensen met zware beroepen en ploegendiensten. De vakorganisatie eist verder een volwaardig, geïndexeerd en toekomstbestendig pensioen voor alle werknemers: vast, flex, payroll en zzp.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.