Nederlandse verzekeraars op schema voor Solvency II

0

Van de Nederlandse verzekeraars geeft 86% aan op schema te liggen om uiterlijk in januari 2014 te kunnen voldoen aan de regels rond Solvency II, de Europese richtlijnen om het toezicht op de financiële sector te kunnen versterken. De verzekeraars verwachten in de loop van 2013 gereed te zijn met de implementatie. Daarmee loopt Nederland in de voorste gelederen, zo blijkt uit de European Solvency II Survey van Ernst & Young, waarin 160 verzekeringsmaatschappijen in heel Europa zijn onderzocht.

Na Nederland verwacht een groot gedeelte van de Britse,Griekse,Poolse en Spaanse verzekeraars voor 1 januari 2014 aan Solvency II te kunnen voldoen. 60 tot 70% procent van de Belgische, Franse, Duitse en Italiaanse verzekeraars zal echter pas na 1 januari 2014 zover zijn.

Solvency II wordt gestut door drie pijlers: pijler 1 behelst de kwantitatieve vereisten, zoals het opmaken van de balans inclusief technische voorzieningen en het kernkapitaal. Onder pijler 2 vallen de eisen voor ‘corporate governance’: hoe is de organisatie ingericht, wie is waarvoor verantwoordelijk en hoe functioneert het systeem van riskmanagement. Onder pijler 3 valt de externe verslaggeving: denk daarbij aan rapportages aan de toezichthouder en een rapportage aan de consumenten over de solvabiliteit van de verzekeraar.    

De meeste verzekeraars zullen voldoen aan de vereisten voor pijler 1. Voor pijler 2 ligt het wat ingewikkelder: verzekeraars in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland hebben er vertrouwen in dat er aan de meeste vereisten zal worden voldaan. De rest van de markt ligt slechts op schema waar het gedeeltelijke naleving van de vereisten aangaat. Pijler 3 zorgt voor de meeste problemen; hier is sprake van een achterstand. 80% van de respondenten erkent dat zij tot op heden weinig vooruitgang hebben geboekt bij het voldoen aan de vereisten voor pijler 3. Verzekeraars in Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland zijn vergeleken met andere landen betrekkelijk goed voorbereid, maar zelfs daar moet 60% tot 70% van de verzekeraars nog aan het merendeel van de vereisten voor pijler 3 voldoen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.