‘Nederlandse economie herstelt snel’

0

De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 4,2% en volgend jaar met 3,7%. In ons land is het herstel sterker dan in andere Europese landen en waarschijnlijk ligt het Nederlandse bbp in het derde kwartaal van dit jaar weer boven het niveau van vóór de coronacrisis.

Hoewel ook consumptie, investeringen en overheidsbestedingen gestaag groeien, valt vooral de sterke groei van de internationale handel op. Bijna alle bedrijfssectoren zijn naar verwachting uiterlijk in 2022 volledig hersteld van de coronacrisis. Dat schrijven economen en sectorspecialisten van de Rabobank in hun vandaag verschenen kwartaalstudies.

Pandemie

In het tweede kwartaal van 2021 groeide de Nederlandse economie met 3,1% onverwachts hard. Gemiddeld was het bbp in dat kwartaal nog slechts 0,9% kleiner dan voor het uitbreken van de coronapandemie, licht hoofdeconoom Ester Barendregt toe. “Dat betekent ook dat dit niveau aan het einde van het tweede kwartaal vermoedelijk al is bereikt. Dit geldt voor de economie als geheel. Onderliggend zijn er grote verschillen tussen sectoren en regio’s. Maar dit betekent volgens Barendregt niet dat de economie al weer helemaal is hersteld. Zonder pandemie zou de economie immers in de tussentijd zijn doorgegroeid met ruim 2%. Er zit dus nog meer inhaalgroei in het vat. Daarom verwachten we ook in de tweede helft van dit jaar relatief sterke bbp-groei.”

Afbouwen steunmaatregelen

Het belangrijkste doel van de grote generieke coronasteunpakketten van de overheid (waaronder de NOW en TOZO) was het voorkomen van een negatieve economische spiraal: zonder deze pakketten had een grote faillissements- en werkloosheidsgolf plaatsgevonden in veel sectoren, met grote gevolgen voor de totale economie. Recent heeft het kabinet aangekondigd deze generieke steunmaatregelen per 1 oktober af te bouwen.

Verantwoorde en logische keuze

Volgens Barendregt is dat een verantwoorde en logische keuze in het licht van de versoepelingen van corona-beperkende maatregelen: “In deze fase is het risico van langer durende generieke steun dat deze bedrijven ondersteunt die niet toekomstbestendig zijn. Personeel bij zulke bedrijven kan beter bij toekomstbestendige en groeiende bedrijven aan de slag omdat het daar productiever is. We verwachten daarom dat het einde van de generieke coronasteun de huidige krapte op de arbeidsmarkt wat vermindert. De groei van bedrijven wordt dan minder geremd door een tekort aan arbeidskrachten. Ook het afbouwen van de test- en vaccinatiecapaciteit leidt ertoe dat mensen die daar nu werken beschikbaar komen voor andere sectoren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.