Nederlandse economie blijft nog even krimpen

0

Volgens de OESO zal ook volgend jaar de Nederlandse economie krimpen. Het dieptepunt wordt pas in de tweede helft van 2014 bereikt.

Volgens de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) komt het jaarresultaat hierdoor uit op een daling van 0,1% na een krimp van 1,1% dit jaar. In 2015 zal de groei 0,9% bedragen. De werkloosheid is dan gestegen tot 8%, het dubbele van vier jaar geleden.

De risico’s voor de Nederlandse economie blijven volgens de organisatie groot. Zo kan een verdere daling van de huizenprijzen de consumptie verder onder druk zetten en kunnen banken verder in de problemen komen als de uitslagen van het bankenonderzoek van de ECB tegenvallen. Aan de andere kant zou de ontwikkeling van de internationale handel beter kunnen zijn dan nu wordt verwacht.

Internationaal

De OESO is echter ook nog altijd zeer bezorgd over de hele internationale economie: een afzwakkende groei in opkomende markten, aanhoudende spanningen in de eurozone en de onzekerheid over de Amerikaanse overheidsfinanciën. Wel zal de wereldeconomie wat sterker groeien dan in 2013.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.