Nederlandse bedrijven gevoeliger voor cyberaanval

0

Nederlandse bedrijven lopen een aanzienlijk hoger risico op een cyberaanval dan ondernemingen in andere landen, blijkt uit het Cyber Readiness Report. Aan dit onderzoek van Hiscox deden ruim 5.000 cyber security-professionals mee, onder wie 400 Nederlanders.

Een meerderheid (57%) van de Nederlandse ondervraagden rapporteerde ten minste één cyberaanval. Dat is volgens Hiscox aanzienlijk meer dan over de grens: wereldwijd heeft 48% van de bedrijven het afgelopen jaar een cyberaanval meegemaakt. “Mede daarom zien veel Nederlandse bedrijven een cyberaanval op dit moment als grootste bedreiging, nog vóór zaken als een nieuwe pandemie of een economische crisis. En de gevolgen van die cyberaanvallen nemen eveneens toe. Dat geldt voor de directe financiële schade, maar ook voor het risico op bijvoorbeeld reputatieverlies. Daarnaast vrezen bedrijven dat cyberaanvallen klanten afschrikken”, aldus Hiscox.

De grootste cyberrisico’s ontstaan door het vele thuiswerken. Ook is er een algemene stijging van het aantal slachtoffers van cybercrime.

Cyberincident-responseplan

Volgens de ondervraagde experts moeten meer bedrijven een goed, formeel antwoord op cyberbeveiliging vaststellen. Ook stellen ze duidelijk gedefinieerde rollen voor het beheer van cyberrisico’s voor. Daarnaast hebben bedrijven volgens hen een cyberincident-responseplan nodig en moeten ze regelmatig een cyberaanval simuleren om dat plan te testen. Tot slot vragen de professionals om meer invloed in het topmanagement.

Bekijk hier het volledige Cyber Readiness Report

Klik om toegang te krijgen tot Hiscox_Cyber_Readiness_Report_2022-EN.pdf

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.