Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs opgericht

0

Het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs (NRBI) bewaakt vanaf vandaag de kwaliteit van bouwkundige inspecties. Het register moet leiden tot meer uniformiteit, helderheid en een hogere kwaliteit van bouwkundige inspecties.

Het vak van de bouwkundig inspecteur is geen beschermd beroep. Iedereen kan zichzelf zo noemen. Erik Nieuwenburg, bestuursvoorzitter van het NRBI: “Het gros van de aanvragen voor bouwkundige inspecties wordt door zelfstandigen uitgevoerd. Dat levert een grote verscheidenheid aan rapporten op, van uiteenlopende kwaliteit. De aanvrager weet vooraf niet of de bouwkundig inspecteur de vereiste kwaliteit levert, of dat de inspectie wordt uitgevoerd door een ‘zelfverklaard’ deskundige. Met een registratie in het NRBI zijn de markt, de consument en de bouwkundig inspecteur geholpen. Er komt een kwaliteitsstandaard waardoor het kaf van het koren wordt gescheiden en de waarde van bouwkundige inspecties toeneemt.”

Kwaliteit waarborgen

Na registratie bij het NRBI mag de bouwkundig inspecteur de titel Register bouwkundig inspecteur (Rbi) voeren. Om de kwaliteit van bouwkundige inspecties – uitgevoerd door bouwkundig inspecteurs met Rbi-titel– te bewaken, hanteert het NRBI drie vereisten:

  • Bouwkundig inspecteurs die zich aanmelden voor registratie worden onderworpen aan een jaarlijkse kwaliteitscontrole;
  • Geregistreerde inspecteurs dienen bij bouwkundige inspecties gebruik te maken van een door het NRBI opgesteld format voor hun rapportage;
  • Geregistreerde inspecteurs dienen zich te houden aan een door het NRBI opgestelde gedragscode en vallen daarmee onder tuchtrecht.

Het tuchtrecht heeft het NRBI ondergebracht bij het onafhankelijk tuchtcollege TCMNL. Naast de titel en het gebruik van het beeldmerk van de stichting, stelt het NRBI ook rapportagesoftware en een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschikbaar.

Teveel klachten

Het initiatief wordt omarmd door de branchevereniging VBO Makelaar. Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “Wij juichen toe dat er een register voor bouwkundig inspecteurs in het leven is geroepen. Te vaak ontvingen wij klachten van onze leden dat er bouwkundig inspecteurs aan het werk waren die een slechte kwaliteit leverden. Nu kunnen onze leden met een gerust hart woningkopers èn huurders doorverwijzen naar een inspecteur, die volgens een duidelijk format een kwalitatief hoogwaardig inspectierapport oplevert.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.