Nederlands pensioenstelsel nog duurzamer

0

Nederland heeft nog steeds één van de meest duurzame pensioenstelsels ter wereld. Daarmee stijgen we naar de vierde plek op de wereldranglijst van duurzame pensioensystemen.

Dit blijkt uit de Pensions Sustainability Index van Allianz, waarin wereldwijd 54 landen zijn onderzocht. Vorig jaar stond Nederland nog op plek vijf. Australië heeft het meest duurzame pensioenstelsel, gevolgd door Denemarken en Zweden.

Denemarken en Nederland zagen hun duurzaamheidsscore verbeteren, dankzij een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd. Opvallend is dat ook Zweden ondanks de verslechtering van demografische vooruitzichten zijn ranking ziet stijgen.

Een fors aantal van de landen in het onderzoek laat een verbetering van de duurzaamheidsscore zien. Dit ondanks dat de demografische vooruitzichten voor veel van deze landen zijn verslechterd.

De trend is met name het gevolg van twee factoren: een algemene verhoging van de effectieve pensioenleeftijd en de neerwaartse bijstellingen in de prognoses pensioenuitgaven voor de komende decennia. Beide factoren zijn uitkomsten van de pensioenhervormingen, welke in de meeste gevallen ongeveer een decennium geleden zijn uitgevoerd en nu langzaam hun vruchten beginnen af te werpen.

“Dat is goed nieuws voor onze toekomstige pensioengeneraties, zoals de milennials. De aanpak in Nederland springt er uit,” zegt Mart Vreven, directeur Pensioenen bij Allianz Benelux. “De ingezette maatregelen zijn ten goede gekomen aan de duurzaamheid van het pensioenstelsel. De minder goede demografische score wordt daarmee ruimschoots goed gemaakt. Positief is daarnaast dat in Nederland de toekomstbestendigheid van het pensioenstelsel nog steeds hoog op de agenda staat. Dit is iets wat Allianz toejuicht.”

Download hier het volledige onderzoeksrapport

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.