Nederlanders zoeken goedkope zorgpolis

0

Steeds meer Nederlanders zoeken via internet naar een goedkope zorgverzekering. De relatief goedkope (internet)polissen zagen dit jaar dan ook het totaal aantal verzekerden toenemen tot ruim 1 miljoen. Vorig jaar bedroeg dit aantal nog 770.000. Opvallend is dat de laagsten in prijs van deze goedkope (internet)polissen niet de grootste groei realiseerden.

Verzekerden hadden tot 1 februari 2013 de mogelijkheid over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Bijna 1,2 miljoen Nederlanders, ofwel 7% van de verzekerden, koos voor een andere zorgverzekeraar. Dit blijkt uit het jaarlijkse mobiliteitsonderzoek van BS Health Consultancy.

Het aandeel Nederlanders dat een aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten is dit jaar gedaald tot 84%. In 2012 had nog ongeveer 87% van de Nederlanders een aanvullende zorgverzekering. Evenals voorgaande jaren blijft het beeld bestaan dat individueel verzekerden minder vaak een aanvullende zorgverzekering sluiten dan collectief verzekerden. Van de collectief verzekerden heeft in 2013 circa 89% een aanvullende zorgverzekering. Bij de individueel verzekerden ligt dit percentage op 76%. Vorig jaar bedroegen deze aandelen respectievelijk 92% en 78%.

Ondanks dat op dit moment de verschillen tussen natura- en restitutiepolissen nog beperkt zijn, is de verwachting dat de verschillen in de toekomst groter zullen zijn wanneer zorgverzekeraars op grote schaal zorgaanbieders selectief contracteren en verzekerden naar deze zorgaanbieders sturen. Dit jaar koos 13% van de verzekerden voor een restitutiepolis zonder gecontracteerde zorg.

Ofschoon in het Regeerakkoord tussen VVD en PvdA is vastgelegd dat de basisverzekering zal worden beperkt tot naturapolissen is de verwachting dat de zorgverzekeraars die momenteel hoofdzakelijk restitutiepolissen aanbieden, binnen de mogelijkheden van de naturapolis de keuzevrijheid zoveel mogelijk proberen te garanderen. Bijvoorbeeld door met alle zorgaanbieders een contract te sluiten. In de toekomst verwacht BS Health Consultancy dat verzekerden kunnen kiezen uit een duurdere ‘naturapolis’ met volledige c.q. (zeer) grote keuzevrijheid of een goedkope naturapolis die wordt aangeboden door zorgverzekeraars die verzekerden actief naar geselecteerde zorgaanbieders sturen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.