Nederlanders zijn zich bewust van cyberrisico

0

Nederlanders staan wereldwijd op een vierde plaats wat betreft kennis over cybersecurity en online privacy. Zij presteerden het beste bij het herkennen van verschillende online risico’s en hoe deze te vermijden (72%), en het slechtst bij vragen over manieren en tools om online veilig te blijven (50%).

Dat blijkt uit de jaarlijkse National Privacy Test (NPT), een wereldwijde enquête die de kennis over cybersecurity en het online privacy bewustzijn van mensen evalueert en het algemeen publiek over cyberbedreigingen en het belang van gegevens- en informatiebeveiliging in het digitale tijdperk wil informeren. Dit jaar werd de enquête van NordVPN door 26.174 mensen uit 175 landen ingevuld.

De landen die het beter doen zijn Polen en Singapore (64/100), Duitsland en de Verenigde Staten (63/100) en het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Portugal (62/100).

Nederland

Nederlanders gaan goed om met verdachte aanbiedingen van streamingdiensten (96%) en kunnen sterke wachtwoorden maken (94%). Ze weten ook welke gevoelige gegevens ze beter niet op social media kunnen delen en wat de risico’s zijn van het opslaan van creditcardgegevens in hun browser (beide 90%). Slechts 2% van de Nederlanders is echter op de hoogte van online tools die digitale privacy beschermen en slechts 13% weet welke gegevens internetaanbieders verzamelen als onderdeel van de metadata. Daarnaast weet slechts 17% hoe ze hun wifi-thuisnetwerk moeten beveiligen.

Minder dan een derde (28%) van de Nederlanders weet hoe belangrijk het is om de servicevoorwaarden van apps en online diensten te lezen. Van de Nederlanders is 1% een ‘cyberwandelaar’ (zij weten nauwelijks iets over online privacy en cybersecurity), terwijl 14% 75-100 punten scoorde en zichzelf goed geïnformeerde ‘cybersterren’ mogen noemen.

Wereldwijde conclusies

Uit de resultaten blijkt dat het wereldwijde bewustzijn over online privacy en cybersecurity elk jaar afneemt. “Met de toenemende complexiteit van online bedreigingen is dat niet vreemd”, zegt Marijus Briedis, chief technology officer (CTO) bij NordVPN. “Het lijkt tegenstrijdig, maar de resultaten zijn elk jaar slechter naarmate er meer beveiligingsoplossingen zijn. Het verhogen van het bewustzijn over de potentiële risico’s en het voorlichten van gebruikers over best practices moet onze prioriteit zijn.”

Mensen tussen de 30-54 jaar hebben wereldwijd de beste vaardigheden op het gebied van cybersecurity. De meerderheid van de ‘cybersterren’ behoort tot deze leeftijdsgroep. Afgezien van de IT-sector, behaalden deelnemers uit de financiële sector en de overheidssector iets hogere NPT-scores dan anderen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.