Nederlanders met forse buffer coronacrisis in  

0

Het gemiddelde bruto financieel vermogen van de Nederlandse huishoudens is in 2019 met 12,7% toegenomen, waarmee een nieuw record voor de 21e eeuw werd gevestigd. Niet verrassend werd die ontwikkeling gedreven door de effectenklasse, schrijft Allianz in de elfde editie van zijn Global Wealth Report.

Pre-corona gingen de beurzen gemiddeld met 12,4% omhoog, na de terugval van 4,5% in 2018. Die gunstige ontwikkeling zag Allianz ook voor verzekeringen en pensioenen, goed voor twee derde van de portefeuilles van huishoudens. Die stegen vorig jaar met 15,3% in waarde, de snelste groei in vijf jaar tijd. Bankdeposito’s kenden een meer bescheiden stijging van 4,7%, maar lieten daarmee niettemin de sterkste groei sinds de dagen van de bankencrisis optekenen.

Het netto financieel vermogen steeg met 18,5% fors. Met een gemiddeld netto financieel vermogen per hoofd van de bevolking van 114.287 euro klom Nederland twee plaatsen omhoog naar een vierde plaats in de ranglijst van de 20 rijkste landen (financieel vermogen per hoofd van de bevolking).

Schulden

De schuldaangroei viel in 2019 terug tot 1,4%. Bijgevolg daalde de schuldgraad (schulden in % van het bbp) tot 107%, 13 procentpunten onder de piek in 2010. De verhouding is volgens Allianz echter nog steeds een van de hoogste wereldwijd en ver boven het regionale gemiddelde van 75%.

Coronacrisis

In 2020 zal de groei vanwege de coronacrisis lager uitvallen, maar Allianz verwacht dat dit zeer waarschijnlijk nog steeds positief zal zijn. “Zelfs tijdens de vreselijke eerste zes maanden van het jaar groeide het financieel vermogen met ongeveer 5 tot 6% relatief sterk. Dit dankzij overvloedige bankdeposito’s, aangewakkerd door royale steunregelingen en spaarinspanningen uit voorzorg, en door de snelle opleving van de markten. Zonder dramatische verslechtering van de economische en sanitaire situatie blijven Nederlandse huishoudens dus een zeer goede kans hebben om het jaar in het groen te eindigen, althans financieel en gemiddeld genomen.”

Helemaal positief is die verwachting zeker niet. “Op dit moment heeft het monetaire beleid het financiële vermogen immuun gemaakt tegen COVID-19”, zegt Ludovic Subran, hoofdeconoom van Allianz. “Maar we moeten onszelf niet voor de gek houden. Nulrente of zelfs negatieve rente is een zoet gif. Ze ondermijnt de vermogensopbouw en werkt sociale ongelijkheid in de hand, omdat vermogensbezitters mooie meevallers in hun zak kunnen steken. Duurzaam is dat echter niet. Vandaag sparen is niet hetzelfde als in de toekomst winnen. Daarvoor hebben we na COVID-19 meer dan ooit structurele hervormingen nodig om de basis te leggen voor inclusievere groei.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.