Nederlanders lenen vaker, maar wel minder

0

Nederlanders zijn de afgelopen jaren vaker gaan lenen, maar desondanks daalde het totale geleende bedrag. Tussen januari 2017 en september 2019 is het totale bedrag dat Nederlanders aan leningen hebben uitstaan gedaald van 18.618 naar 15.307 miljoen euro. Dit terwijl het bedrag aan nieuw verstrekte kredieten in die periode steeg van 2.087 naar 2.431 miljoen euro.

Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van cijfers van het BKR en DNB. “Er zijn een aantal verklaringen voor deze tegenstrijdig lijkende ontwikkelingen”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “De belangrijkste is dat mensen vaker leningen hebben overgesloten Door de steeds lager wordende leenrentes kunnen mensen steeds meer besparen als ze hun bestaande lening oversluiten naar een nieuwe. Dit wordt wel meegeteld als een nieuw verstrekte lening, maar het totaal uitstaande saldo aan consumptief krediet stijgt hierdoor niet.”

Persoonlijke lening

Bulthuis: “Daarnaast is er door de AFM en de kredietverstrekkers zelf de afgelopen jaren steeds meer aangestuurd op persoonlijke leningen in plaats van doorlopend kredieten. Dit is voor de consument ook het beste, omdat je met een persoonlijke lening echt moet aflossen op je lening. Bovendien kun je opgenomen bedragen niet opnieuw opnemen. Bij een doorlopend krediet kan dat wel en daardoor lopen mensen het risico onnodig lang aan de lening vast te zitten. Inmiddels is ongeveer 90% van de nieuw verstrekte leningen een persoonlijke lening. Dit betekent dat mensen nu meestal een lening hebben waar ze op moeten aflossen. Zodoende daalt het uitstaande saldo.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.