Nederlanders leenden meer dan ooit tijdens corona

0

In de coronaperiode vanaf maart dit jaar is er meer geld geleend door Nederlanders dan ooit tevoren. De vijf meest voorkomende redenen om geld te lenen woningverbetering/verbouwing, auto, oversluiten en besparen, financiële ruimte en woninginrichting.

Uit de cijfers van het onderzoek van het Nederlands Krediet Collectief blijkt dat het aantal aangevraagde leningen met 20% is toegenomen. Bovendien is het gemiddelde leenbedrag flink gestegen. Het gemiddeld aanvraagbedrag tussen 1 maart 2020 en 1 september 2020 was 19.750 euro, terwijl dat een jaar eerder nog 15.720 was. Persoonlijke leningen waren veruit het populairst, met daarachter het aflopend krediet en doorlopend krediet.

Geen vakantiereis

Rick Hartsuiker, directeur van het Nederlands Krediet Collectief, kan wel een verklaring bedenken voor het veranderde leengedrag: “Meer consumenten hadden de tijd om in een thuissituatie eens rustig de financiële huishouding te doorlopen. Voor velen gold dat er geen vakantiereis in zat, dus ze hielden ook meer eigen geld over. Dat gebruikten zij veelal als investering in hun huis. Denk bijvoorbeeld aan het verbouwen en verbeteren van de woning, maar ook voor de inrichting ervan. Als er nog een gat in de begroting zat naast eigen middelen, dan werd dit opgevuld door een aanvullende lening. Maar ook doordat de rente op een persoonlijke lening historisch laag is, maakt de persoonlijke lening goedkoper dan een doorlopend krediet of tweede hypotheek.”

Ondernemers

Niet alleen huiseigenaren die bezig gingen met hun woning vroegen een lening of een krediet aan. Ook ondernemers die een privélening afsloten voor nieuwe auto en consumenten die hun leningen wilden oversluiten, ondernamen vaak actie op financieel gebied. Dat geldt ook voor senioren die op zoek zijn naar extra financiële ruimte tegen betere voorwaarden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.