‘Nederlanders laten 100 miljoen aan ongebruikte zorgtoeslag liggen’

0

Zorgtoeslagen worden nog altijd massaal niet aangevraagd. Daardoor blijft 100 miljoen euro liggen, dat blijkt uit berekeningen van Independer. Ook blijkt uit een enquête die het vergelijkingsplatform samen deed met onafhankelijk onderzoeksbureau Q&A, dat één op de drie mensen die door hun inkomen recht hebben op deze toeslag dat niet weten. De deadline voor het aanvragen voor zorgtoeslag over 2020 is al volgende week, 31 augustus.

Ook Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud universiteit, bevestigt de berekeningen van Independer. “Het is erg lastige materie omdat niet alle cijfers openbaar zijn. Maar als we de laatst beschikbare cijfers van de belastingdienst van 2018 naar nu vertalen dan denk ik zelfs dat 100 miljoen euro een erg voorzichtige schatting is. Het bedrag ligt waarschijnlijk zelfs flink hoger.”

Niet aanvragen

“Mensen weten soms überhaupt niet van het bestaan van de toeslag”, zegt Miriam Prins van Independer. “Of ze hebben het idee dat ze daar niet voor in aanmerking komen, terwijl dat wel degelijk het geval is.” Uit Kamervragen bleek eerder dat 10% van de mensen die daar wel recht op heeft, geen zorgtoeslag aanvraagt. Uit de enquête blijkt dat 46% van de respondenten met toeslagpartner denkt geen recht te hebben op zorgtoeslag, maar dat volgens het inkomen wel heeft. Bij mensen zonder toeslagpartner ligt dat op 34%.

Inkomensgrens

Om te bepalen wie recht heeft op de zorgtoeslag, wordt gekeken naar een inkomensgrens. Die ligt voor alleenstaanden voor 2020 op 30.481 euro per jaar en voor paren op 38.945 euro. De toeslag kan variëren van een paar honderd euro tot ruim duizend euro per jaar

Sceptisch vanwege toeslagenaffaire

Uit de enquête blijkt ook dat 30% zegt sceptisch te zijn geworden door toeslagenaffaire. Ze zeggen vooral huiverig te zijn geworden omdat je het bedrag als voorschot krijgt. Bij de respondenten die niet weten of ze recht hebben op zorgtoeslag, is dat percentage zelfs 41%. Prinsr: “Als je een zorgtoeslag aanvraagt, dan moet je die wel zelf stopzetten als je meer gaat verdienen. Anders moet je het bedrag terugbetalen. Veel mensen vinden dit toch een risico”.

Inkomensval door corona

Volgens Knoben is 2020 voor veel mensen ook financieel een slecht jaar geweest. Zoals personeel in de horeca of zzp’ers die werken in de kunstsector. Dit is een groep die misschien nog nooit zorgtoeslag heeft aangevraagd en niet weet dat ze er recht op hebben. “Puur feitelijk is de economie ook enkele kwartalen gekrompen. Dus je zou kunnen verwachten dat dan meer mensen recht hebben op zorgtoeslag. Dat is ook één van de redenen dat ik denk dat die 100 miljoen nog voorzichtig is.”In de enquête geeft 12% van de mensen aan minder te zijn gaan verdienen door de impact van corona op de economie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.