Nederlanders kiezen massaal voor hoger eigen risico zorgpremie

0

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een maximaal eigen risico bij hun zorgverzekering. In 2020 koos een kwart voor het bedrag van 885 euro, nu is dat bijna 40%. Dat blijkt uit onderzoek van Independer. Het eigen risico verhogen kan een korting opleveren tot 300 euro per jaar. Maar liefst 64% van de mensen die het eigen risico willen verhogen, zegt het bespaarde geld niet opzij te zetten.

Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer: “De zorgpremies voor het komende jaar gaan flink omhoog en mensen zoeken manieren om daarop te besparen. Wij hebben de cijfers van de overstappers op een rij gezet en daaruit blijkt dat 38,7% van de mensen kiest voor het maximale eigen risico om zo kosten te besparen op de zorgpremie. Twee jaar geleden was dat nog 25,7 %. Nu kiezen dus 1,5 keer zo veel mensen voor het maximale eigen risico.”

Geld niet opzij zetten

Van de mensen die het eigen risico willen verhogen, zegt maar liefst 64% het bespaarde geld niet opzij te zetten om zo eventuele hogere zorgkosten te kunnen betalen. Knopperts: “Van de respondenten zegt ruim één derde (36%) dit wel te gaan doen. Ook geeft 44% aan soms niet naar een zorgverlener te gaan, omdat ze dan eigen risico moeten betalen. Dit aandeel is nog hoger onder mensen die zich überhaupt zorgen maken om de zorgpremie te kunnen blijven betalen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.