Nederlander weet weinig van zorgverzekering

0

Uit onderzoek van Verzekeringssite.nl blijkt dat de kennis over het basispakket van de zorgverzekering nog steeds gebrekkig is. Ruim de helft van de Nederlanders denkt net als vorig jaar dat de tandartscontrole boven de 18 jaar onder de basisverzekering valt. Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl vindt dit een opvallend percentage: “De basisverzekering heeft nog nooit de tandartscontrole voor volwassenen vergoed.” Het onderzoek is gehouden onder 500 Nederlanders.

Nederland kent sinds 2006 een nieuw zorgstelsel met een basisverzekering en een aanvullende zorgverzekering. De inhoud van het basispakket wisselt elk jaar, want het wordt samengesteld door de overheid. Vergoedingen verdwijnen en er komen vergoedingen bij. Hierdoor is het onduidelijk voor mensen wat er nu precies vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

Ook bestaan er nog steeds misverstanden over de vergoedingen voor fysiotherapie en brillen/lenzen. 43% denkt dat brillen/lenzen onder de dekking van het basispakket vallen. En 46% van de Nederlanders denkt dat fysiotherapie bij sportblessures onder de basisverzekering valt. Deze vergoedingen zijn al langere tijd uit de basisverzekering geschrapt (of hebben er nooit ingezeten) en worden alleen vergoed door een aanvullende zorgverzekering.

Daarnaast bestaan er nog steeds misverstanden over wat onder het eigen risico valt. Het eigen risico geldt voor zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering. 35% van de Nederlanders denkt dat de huisarts onder het eigen risico valt, terwijl dit niet het geval is. Ook denkt de helft van de Nederlanders dat tandarts onder het eigen risico valt. De tandarts kent echter geen eigen risico, want het wordt niet vergoed door de basisverzekering. Vorig jaar dacht nog bijna de helft van de Nederlanders dat een behandeling in het ziekenhuis niet ten koste gaat van het eigen risico. Dit jaar denkt nog maar 30% van de Nederlanders dit. In 2012 is het eigen risico 220 euro.

Uit het onderzoek blijkt dat de kennis over de basisverzekering nog steeds gebrekkig  is. Het gevolg is dat mensen op basis van deze kennis een keuze voor een zorgverzekering met of zonder aanvullende verzekering maken. Mensen kunnen hierdoor teleurgesteld worden door hun zorgverzekeraar, omdat iets niet wordt vergoed. Of ze betalen te veel, aangezien ze denken dat de basisverzekering niet alles vergoedt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.