‘Nederlander weet weinig over zijn uitvaartverzekering’

0

Een kwart van de Nederlanders met een uitvaartverzekering heeft geen idee welk soort verzekering zij hebben en weet ook niet of de verzekering de kosten van hun uitvaart zal dekken.

Daarnaast weet een derde van de Nederlanders niet wat de gemiddelde kosten van een uitvaart zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. De gemiddelde uitvaartkosten bedragen volgens het CBS zo’n 7.500 euro, maar mensen schatten de kosten zo’n 1.500 euro lager in.

Niet- of onderverzekerd

Ruim twee derde van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Nibud: “Wij constateren dat van deze groep 45% onvoldoende is verzekerd voor de kosten van een complete uitvaart. 20% heeft zich voor een bedrag tot 5.000 euro verzekerd en 25% heeft zich verzekerd voor een bedrag tussen 5.000 en 7.500 euro. Een derde weet helemaal niet welk bedrag door de uitvaartverzekering wordt gedekt. Van de mensen die geen uitvaartverzekering hebben, denkt bijna een kwart genoeg geld voor de uitvaart achter te kunnen laten.”

Overlijdensrisicoverzekering

Bijna 60% van de respondenten met een verzekering wil nabestaanden niet opzadelen met de kosten van de uitvaart. Nibud: “Een kwart van de mensen met een uitvaartverzekering weet niet welk type verzekering zij hebben. Ruim 40% van alle ondervraagden denkt dat een overlijdensrisicoverzekering de kosten van een uitvaart vergoedt, maar deze verzekering is bedoeld om inkomensverlies op te kunnen vangen. Nabestaanden kunnen dan zonder het inkomen van de overledene bijvoorbeeld de huur of de hypotheek blijven betalen. Ruim een derde verwacht ten onrechte dat een natura-uitvaartverzekering een bedrag uitkeert aan de nabestaanden om de uitvaart te kunnen betalen. Een naturaverzekering biedt echter geen geld, maar goederen en diensten. Een kwart van de ondervraagden meent dat bij overlijden de verzekering altijd voldoende geld voor een complete uitvaart uitkeert, maar een uitvaartverzekering wordt voor een bepaald bedrag afgesloten. Of dat bedrag hoog genoeg zal zijn voor de uitvaart, hangt af van de wensen van de verzekerde.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.