Nederlander spaart extra voor pensioen

0

Veel mensen sparen meer dan nodig voor hun pensioen. Ze denken gemiddeld 68% van hun huidige inkomen te ontvangen als netto pensioeninkomen, terwijl de prognose op basis van onderzoek hoger is: 84%.

Dat blijkt uit de ING Financieel fit Barometer, op basis van marktonderzoek door TNS Nipo. Nederlanders denken dat ze zo’n 75% van het huidige netto inkomen nodig hebben als minimum pensioeninkomen. Maar veel mensen zijn bang dat niet te halen: ze verwachten ongeveer 68% van het huidige inkomen te ontvangen. Uit onderzoek blijkt echter dat veel huishoudens meer pensioen zullen ontvangen dan ze verwachten en nodig denken te hebben.

Allochtonen

Ongeveer één op de zeven mensen legt geld opzij voor het pensioen. In het afgelopen jaar was dat gemiddeld bijna 1900 euro per persoon. Bij huishoudens met een hoog inkomen spaart 26% extra voor zijn pensioen, bij lage inkomens slechts 4%. Volgens ING zouden specifieke groepen huishoudens meer geld opzij moeten leggen, zoals eerste generatie allochtonen en alleenstaande, hurende zelfstandigen. Zij stevenen wél af op ontoereikende pensioenen.

De stand van de barometer is in het derde kwartaal uitgekomen op 95 punten, gelijk aan het vorige kwartaal en ook onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Er zijn flinke verschillen te zien tussen jongeren en ouderen. Onder jongeren zijn de optimisten in de meerderheid, onder ouderen juist de pessimisten. Het verschil in vertrouwen tussen jongeren en ouderen is de laatste jaren opgelopen. Ouderen zijn somberder door de lage spaarrente, hervormingen in de ouderenzorg en de financiële situatie van pensioenfondsen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.