‘Nederlander laat geld liggen tijdens hypotheekadvies’

0

In 2026 worden (hybride) warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen en vanaf 2030 mogen geen woningen meer verhuurd worden met een energielabel E, F, of G. De verduurzamingsplannen van de overheid worden steeds concreter. Huizenbezitters willen wel graag in een duurzaam huis wonen (86%), maar weten niet goed hoe ze dit moeten aanpakken en wat een duurzaamheidsinvestering onderaan de streep oplevert.

Dit en meer blijkt uit de Duurzaamheidsmonitor van hypotheekverstrekker Woonnu. Slechts 62% van de hypotheekadviseurs geeft aan dat duurzaamheid in meer dan de helft van de gesprekken aan bod komt. Verduurzaming gecombineerd met rentekorting blijkt nog geen standaard gespreksonderwerp tijdens het hypotheekadvies. Hierdoor laten (toekomstige) huizenbezitters geld liggen en voldoen veel woningen nog niet aan toekomstige duurzaamheidsvereisten, aldus Woonnu.

Aardgasvrij

Om de klimaatdoelen te behalen is afgesproken dat in 2050 7 miljoen woningen aardgasvrij en voldoende geïsoleerd moeten zijn. Naast de rol van woningcorporaties en het bedrijfsleven wordt ook van huizenbezitters gevraagd hier werk van te maken. Uit de Duurzaamheidsmonitor blijkt dat het merendeel van Nederland (86%) graag in een duurzaam huis wil wonen, maar dat er nog onvoldoende kennis is over de financiële voordelen van verduurzaming en hoe ze het moeten aanpakken.

Drempel verlagen

De voornaamste redenen voor verduurzaming zijn een lagere energierekening (73%), een positieve impact op het klimaat (50%), een hogere woningwaarde (38%) en voldoen aan de eisen van het klimaatakkoord (8%). Patricia Plass (foto), CEO Woonnu: “Opvallend is dat rentekorting nog geen belangrijk verduurzamingsmotief voor consumenten lijkt, terwijl investeren in verduurzamingsmaatregelen in combinatie met een rentekorting ‘onder de streep’ vaak financiële winst oplevert. Door in het hypotheekgesprek al inzicht te bieden in de totale woonlasten, inclusief rentekorting en de return on investment van verduurzamingsmaatregelen, kan de drempel om te investeren in een duurzamere woning verlaagd worden.”

Kansen voor hypotheekadviseurs

Alhoewel hypotheekadviseurs steeds beter zijn geïnformeerd over verduurzamingsmogelijkheden – 83% heeft een opleiding of training gevolgd over dit onderwerp – blijkt dat slechts 52% van de klanten vindt dat de adviseur daadwerkelijk voldoende kennis heeft op het gebied van duurzaamheid. Terwijl 75% het belangrijk vindt dat de hypotheekadviseur advies over duurzaamheid altijd meeneemt. En 59% heeft meer vertrouwen in adviseurs als zij duurzaamheid actief aanhalen in het gesprek. Andersom denkt meer dan de helft (57%) van de adviseurs dat consumenten geen behoefte hebben aan advies hierover. Plass: “Hier ligt een kans voor hypotheekadviseurs. Er is een grote behoefte aan concreet duurzaamheidsadvies bij consumenten, waarvan zelfs bijna de helft bereid is extra geld uit te geven aan goed advies (47%). Naast zelf informatie vergaren en advies van een energieadviseur wordt de hypotheekadviseur door ruim een derde (35%) gezien als belangrijkste informatiebron voor advies.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.