Nederlander kent rechten bij verbouwing onvoldoende

0

Nederlandse woningbezitters die hun huis gaan verbouwen, zijn in veel gevallen slecht op de hoogte van hun rechten. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder Nederlanders tussen de 25 en 45 jaar, uitgevoerd in opdracht van Arag. Sander Harpman, gespecialiseerd in vastgoedrecht bij de rechtsbijstandverzekeraar: “Dit is niet zonder risico: 63% van hen heeft te maken gehad met een conflict bij de verbouwing van hun woning. Toch vertrouwen velen nog altijd op een mondelinge overeenkomst.”

Uit het onderzoek blijkt dat een verbouwing die niet volgens de planning is verlopen het vaakst voorkomt (in 16% van de gevallen), gevolgd door een gebrek na de oplevering (13%), niet het gewenste resultaat (11%) en een conflict over niet afgemaakt werk (8%). Ook uit interne cijfers van Arag blijkt een toename van het aantal conflicten: in het afgelopen jaar nam het aantal gemelde geschillen rondom verbouwen toe met 19%.

Slecht op de hoogte

“De conflicten zijn dus verschillend van aard, maar het onderliggende probleem dat sterk overheerst is dat mensen slecht geïnformeerd zijn en de gemaakte afspraken niet of onvoldoende nauwkeurig vastleggen”, zegt Harpman. “Dat millennials vaak slecht geïnformeerd zijn, blijkt wel uit de resultaten van het onderzoek. Wanneer sprake is van onverwachte hoge kosten bij de verbouwing, is bijna de helft van hen (49%) niet op de hoogte van wat zijn of haar rechten zijn. Vrijwel hetzelfde percentage weet niet wat zijn of haar rechten zijn bij het niet nakomen van de oplevertermijn. Bij verborgen gebreken of slecht uitgevoerd werk is dit ruim een derde. Ook bij meerwerk, werkzaamheden die wel worden uitgevoerd maar niet in de overeenkomst staan, en bij minderwerk, werkzaamheden die niet worden uitgevoerd maar wel in de overeenkomst staan, is bijna de helft onbekend met zijn of haar rechten.”

Regels omtrent aanbetaling

Ruim een derde (34%) van de Nederlandse millennials is niet op de hoogte van de wettelijke regels omtrent een aanbetaling bij de verbouwing. Harpman: “Ik raad altijd aan om niet direct de gehele som te betalen aan de aannemer. Wanneer je namelijk niet tevreden bent met het opgeleverde werk, heb je dan nog de mogelijkheid het overige gedeelte achter de hand te houden totdat het werk aan de overeenkomst voldoet. Het is wel belangrijk om ook dit soort zaken goed af te stemmen.”

Afspraken zwart-op-wit

Meer dan een op de drie millennials geeft aan dat een mondelinge overeenkomst bij een verbouwing nog vaak gebruikelijk is. Niet verstandig, stelt Harpman. “Vaak is alles voordat de verbouwing begint nog rozengeur en maneschijn. Toch moet je je ook realiseren dat er problemen kunnen ontstaan. Het is daarom aan te raden om gemaakte afspraken altijd zwart-op-wit te hebben. Zo sta je simpelweg sterker bij een mogelijk conflict omdat een mondelinge overeenkomst vaak moeilijk te bewijzen valt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.